TVdags med Björn Finér #115: Premiär för bästa Tuva Novotny i Allt och Eva & Felix Herngrens Norrköpings-krim »Jana – Märkta för livet«!
I veckans nyhetsbrev: Allt och Eva, Baby Reindeer, Jana – Märkta för livet, Apples Never Fall, Conan O’Brien Must Go, The Jinx: Part Two, Veckans trailerskörd, Tre snöfilmer på SVT Play, Ni har väl inte missat… & Veckans påminnelser.
Tuva Novotny äger i »Allt och Eva«!
Kontrollfreaket och den eviga singeln Eva (Tuva Novotny) åker till Köpenhamn för att insemineras. Väl där börjar hon fundera på om det var en sån bra idé att välja en anonym spermadonator. Kanske inte! Hon börjar noja över att donatorn kanske har psykopatgener, så hon väljer en öppen donator i stället och får scrolla igenom donatorprofiler på sköterskans dator. Hon väljer »Knud« (som inte heter Knud på riktigt). Men tyvärr pausar inte hennes kontrollbeteende där. När sköterskan lämnar rummet fotar hon av profilbilden. Väl tillbaka på hotellet gör hon en bildsökning och letar sen så klart upp mannen, som i verkligheten heter Mads (Joachim Fjelstrup).
Evas vänkrets består av småbarnparet Josefine (Sanna Sundqvist, alltid suverän) och Nils (Jason Diakité, underbar mjukispappa) och bögen James (Bengt Braskered, jättebra). Klichéer så klart, inte minst om man beskriver dem som jag just gjorde, men jag är stormförtjust i dem. Evas mamma Inger spelas av underbara Sissela Kyle.
I andra roller ser vi bland andra Johan Hedenberg (toppen som mamma Ingers nya fling), Björn Kjellman som from präst och Ann Petrén som hård museichef. De sistnämnda är ju alltid bra.
Hela serien ackompanjeras av lekfull och stundtals manisk a cappella-musik komponerad av Karl och Pär Frid. Bra val! Jag gillar också att vinjettmusiken är en snabbgenomgång om vad som har hänt hittills i serien. Vinjettmusiken är framförd av Annika Granlund. Ljuv musik!
Johanna Runevad har skrivit manus och regisserat. Mer, tack!
Summa summarum
Allt och Eva är en ren njutning att se. Samspelet i kompisgänget är 100 procent och personkemin mellan Novotny och Fjelstrup är helt perfekt. Den som är trött på svenskar som inte förstår danska kanske ska leta efter något annat att se.
Allt och Eva har premiär på Viaplay och TV3 den 21 april.
Är »Baby Reindeer« verkligen humor?
Komikern Donny Dunn (Richard Gadd, som både har skrivit manus och spelar huvudrollen) jobbar i en bar medan han försöker slå igenom som komiker. En dag kommer Martha (spelad av en skrämmande bra Jessica Gunning) in och innan Donny vet ordet av har han en stalker på halsen. Hon kommer till baren och pratar med honom kväll efter kväll efter kväll.
Av en svårbegriplig anledning (så här tidigt i serien) går Donny med på att ta en fika med henne. På kaféet får han se hennes första »explosion«. Samtidigt som han redan hade förstått att hon inte var en rik advokat, som hon utgav sig för att vara, blev han fascinerad av henne och nyfiken på varför hon var intresserad av honom. När de skiljs åt följer han efter henne och tittar in genom hennes fönster. Hon sitter och skriver ett mejl – ett av flera hundra mess och mejl hon skickar till honom varje dag – och skickar det. Hans telefon plingar till, hon tittar ut och ser honom.
Lite senare berättar han för oss tittare om Teri (Nava Mau), som han lärt känna på en transdejtingsida och hur kär han är i henne, men också att han inte vågar träffa henne någonstans där de riskerar att råka stöta på någon han känner från puben eller komikervärlden, så han träffar henne på en cocktailbar i utkanten av stan.
En annan pusselbit är Darrien (Tom Goodman-Hill), en lyckad manusförfattare som några år tidigare tog Donny under sina vingar, men framför allt gromade honom och utnyttjade honom sexuellt.
Serien är baserad på verkliga händelser, men allt som händer i serien har inte hänt i verkligheten. I en intervju i The Guardian säger han att serien är »väldigt känslomässigt sann« och att han blev både »allvarligt stalkad och allvarligt (sexuellt) utnyttjad«.
Att kalla serien en komedi eller ens dramakomedi känns missvisade. I serien skriver Donny att han är »comedian«, inklusive citattecknen, i sin nätprofil vilket är mer beskrivande. Hans humor är nattsvart och ståuppen i serien är allt från svåromtyckt till direkt usel (vad som är roligt är subjektivt, jag vet, men här har jag rätt). Att publiken under stora delar av hans ståupp-rutin inte skrattar överhuvudtaget gör det ännu svårare att kategorisera serien.
När man väl har börjat titta på Baby Reindeer är det i princip omöjligt att sluta. Det är totalt nattsvart mörker men det finns också en medmänsklighet och humor i det svarta. Att se Donny misslyckas påminner mig om hur ofta tv-underhållning (mer förr än nu, kanske?) handlade om folk som gjorde bort sig eller slog sig i rutan. Det vill säga saker som är jobbiga och/eller pinsamma att se men samtidigt roliga just för att de är jobbiga.
Josephine Bornebusch har regisserat de tre sista avsnitten. Hon visar att hon skulle kunna bli regissör på heltid, men jag hoppas att hon fortsätter skådespela också.
Summa summarum
Att Baby Reindeer blandar nattsvart drama med otroliga skådisinsatser och någon slags svåromtyckt märklig humor gör det här till något av det bästa som går att se på tv just nu.
Baby Reindeer finns på Netflix.
Felix Herngrens Norrköpings-krim »Jana – Märkta för livet«
Den nyblivna åklagaren Jana Berzelius (Madeleine Martin) tjatar sig till att få jobba med ett fall där hon kände personen som blev mördad, en högt uppsatt chef för Migrationsverket. Det är hennes (pyttelite) mer erfarna kollega Per (August Wittgenstein) som är åklagare. Ju mer hon nystar i fallet desto mer påminns hon om sin väldigt traumatiska barndom. Suzanne Reuter (suverän) spelar hennes gamla terapeut.
Det är ju en gammal popkultur-sanning att kvinnor som löser krimfall lider av psykisk ohälsa, medan män är alkoholister (eller narkomaner, jag tittar på dig Sherlock Holmes). Den tropen lever och har hälsan. Redan när Jana primalskriker andra gången känner jag att det är en gång för mycket, men jag är kanske för sträng.
Moa Gammel och Fredrik Hallgren spelar poliser. Jag är jätteförtjust i deras dynamik! Över lag är jag som mest förtjust i serien när Gammels sura snut stör sig på Jana. Madeleine Martin och August Wittgenstein är lite blekare, men kanske mest för att Gammel och Hallgren verkligen briljerar (den spinoffen skulle jag vilja se mer). Janas föräldrar spelas av Pernilla August och Johan Ulveson och Bron-skådisen Thure Lindhardt dyker upp några avsnitt in. Bra, bra och bra.
Serien är baserad på Emelie Schepps roman Märkta för Livet och är regisserad av Felix Herngren och Henrik Björn. Snyggt filmat! Musiken, komponerad av Erik Lewander, The Kennel, är härligt läskig och Terminator-doftande.
Summa summarum
Det är roligt att se en ny svenskt krim-serie, trots att det inte riktigt är min påse. Det är slött att jämföra den med Beck, särskilt som jag inte sett någon Beck-film sedan den filmen där de dödade Persbrandts rollfigur (inte riktigt min påse, som sagt). Med det sagt är det roligt att serien utspelar sig i Norrköping. Men absolut ingen verkar prata Norrköpingsdialekt?
Jana – Märkta för livet har premiär på Prime Video i dag.
Annette Bening & Sam Neill briljanta i »Apples Never Fall«
Apples Never Fall är en whodunnit där Joy Delaney (Annette Bening) försvinner spårlöst. Både polisen och barnen (mer om dem strax) börjar misstänka pappan i familjen, Stan (Sam Neill), för hennes försvinnande. Familjen Delaney har tidigare haft en välrenommerad tennisskola, men sakta men säkert börjar det nystas upp att familjen har haft en hel del problem.
Barnen då? Här är de: Riskkapitalisten och äldste sonen Troy (Jake Lacy, bättre och bättre för varje roll), »sökaren« Amy (Alison Brie, perfekt som hippie), losersonen Logan (Conor Merrigan Turner), som föräldrarna trodde skulle ta över tennisskolan men som »föredrar båtar och yoga« och slutligen fysioterapeuten och yngsta dottern Brooke (Essie Randles).
En kväll ringer Savannah (Georgia Flood) på dörren, hon blöder i ansiktet. Joy erbjuder henne att sova över. Sen blir det så att hon stannar och sår split i familjen, utan att säga för mycket.
Vi får också reda på att en före detta elev, Harry Haddad (Giles Matthey), ska göra comeback, vilket får Stan att se rött.
Serien växlar mellan dåtid och nutid med tydliga skyltar, så det blir aldrig några problem att hänga med i vilken tidsaxel vi befinner oss. Det kommer så klart in poliser som ska utreda försvinnandet också.
Summa summarum
Det är en absolut fröjd att se Annette Bening och Sam Neill spela mot varandra. Själva »fallet« är inte helt hundra, men skådisarna är och främst nyss nämnda Annette och Sam – de är briljanta!
Apples Never Fall har premiär på SkyShowtime den 23 april.
Tramsig O’Brien i »Conan O’Brien Must Go«
Conan O’Brien besöker Norge, Thailand, Argentina och Irland och är allmänt Conan O’Brien:ig. Tramsigt men också roligt – om man gillar Conan O’Brien.
Conan O’Brien Must Go finns på HBO Max.
»The Jinx: Part Two« – true crime på tomgång
The Jinx och Making a Murderer kom båda 2015. Då var jag helt galen i true crime. Nu kommer den svåra andra säsongen av The Jinx och när jag började titta kände jag mig mätt ganska snart. Det känns lite för mycket som det gick på tomgång med all dramatisering och bilder av diktafoner. Jag tror inte jag kommer titta klart.
The Jinx: Part Two har premiär på HBO Max den 22 april.
Veckans trailerskörd
Furia, säsong 2
Första säsongen av Furia var superspännande. En av mina nordiska favoritserier 2022.
Furia, säsong 2, har premiär på Prime Video i dag.
Bullshit
Alla gamlingar minns väl mc-kriget i Köpenhamn på 1980-talet!? Tyvärr var förhandstitten otextad, så jag gav upp ganska snabbt. Jag förstod mycket, men långt ifrån allt. Då blir det spännande på fel sätt. Den här ser jag fram emot!
Bullshit har premiär på Prime Video i dag.
Rebel Moon – Part Two: The Scargiver
Jag vet inte varför jag kommer se, men det kommer jag göra.
Rebel Moon – Part Two: The Scargiver har premiär på Netflix i dag.
Tre snöfilmer på SVT Play
Ni har väl inte missat…
Beavis och Butt-Head-sketchen i förra veckans SNL?
Ryan Gosling gästade och hade som vanligt svårt att hålla sig för skratt i Saturday Night Live.
Veckans påminnelser
Ett hjärta är alltid rött har streamingpremiär den 22 april. Det här är vad jag skrev inför biopremiären.
Ni kollar väl på Shōgun på Disney+? Avsnitt 9 är enormt bra!
Vi ses,
Björn
Du läser väl också TVdags med Kjell Häglund? Missa inte förra veckans texter om The Sympathizer och Lars Norén: Resan mot mörkrets hjärta.