TVdags med Björn Finér 14 okt 2022: Vibrerande Bombay-dramat Shantaram & stalker-serien The Watcher + mer!
I veckans nyhetsbrev: Snygga Bombay-serien Shantaram, Ryan Murphys stalkerserie The Watcher, alltid lika bra Toni Collette i Bilder av henne, olje-actiondramat Last Light & årets Wayward Pines-skräckis From.
Shantaram
Charlie Hunnam – Jax Teller i mc-serien Sons of Anarchy – spelar en australiensare som rymmer från ett fängelse i Australien på 1980-talet och drar till Bombay (numera Mumbai), där han direkt får smeknamnet Lin (penis på hindi) av Prabhu (Shubham Saraf), som efter en del övertalning blir hans guide och kompis. Han lär också känna Karla (Antonia Desplat) och sexarbetaren Lisa (Elektra Kilbey, ena halvan av bandet Say Lou Lou och dotter till The Church-sångaren Steve Kilbey och f.d. Pink Champagne-gitarristen Karin Halberg-Lange) och ett gäng till.
Eftersom Lin är efterlyst blir han skitnödig när polisen får för sig att stoppa honom, så han kutar. Dagen efter berättar han för Prabhu att han tänker lätta från Bombay, men blir övertalad att följa med till Prabhus hemby i stället. Vi bjuds på många tillbakablickar där Hunnams rollfigur får rejält med spö, men två avsnitt in har vi inte fått veta mycket alls om vad han har råkat ut för. Hittills har det hänt mycket men samtidigt nästan ingenting, Lin blir mest indragen i en massa skit, och blir misshandlad. Jag är så fängslad att jag vill veta vad som händer härnäst. Jag råkade läsa för mycket om boken, så jag vet att det kommer hända Lin en hel del. Vi får väl se om allt det händer i serien.
Om man ska beskriva färgskalan med klyschor så tror jag inte det finns en enda engelsk text om Indien där inte ordet vibrant används (vibrerande, livfull, pulserande) och jag förstår varför. (När jag tittar ut genom fönstret här i Stockholm nu i oktober så är det inte riktigt med de orden jag skulle beskriva det jag ser.)
Skapare är Steve Lightfoot, som tidigare skapat The Punisher och skrivit ett gäng Hannibal-avsnitt, och Eric Warren Singer som nu senast skrev manus till Top Gun: Maverick. Serien är baserad på Gregory David Roberts roman med samma namn som serien. Och apropå vibrerande, livfull, pulserande, så är det nog precis så musiken av Adam Peters bäst kan beskrivas. I andra avsnittet spelas T. Rex-låten Cosmic Dancer och det är kosmiskt bra.
Shantaram har premiär på Apple TV+ i dag.
The Watcher
För bara några veckor sedan skrev jag att Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story kändes som en rätt standard-Murphy/Brennan-serie och att man kunde scrolla vidare om man inte var en seriemördar-komplettist, vilket det visade sig att alla är. (Serien är på topp-10-listan över de mest visade engelskspråkiga serierna i Netflix historia.)
The Watcher handlar om familjen Brannock, bestående av mamma Maria (Naomi Watts), pappa Derek (Bobby Cannavale), dottern Ellie (Isabel Gravitt) och sonen Carter (Luke David Blumm). Familjen flyttar in i ett flådigt hus och strax därefter får de ett creepy brev av någon/några som kallar sig »The Watcher«, som skriver att de övervakar huset och saker som att det »gått år sedan ungt blod strövade i korridorerna i huset«. Serien är baserad på en New York Magazine-artikel.
Naomi Watts är lika bra som alltid och även om jag gillar Cannavale tycker jag att han är en one-trick-pony. Om jag var rätt sval till Dahmer-serien så är jag mer sugen på att se den här. En stalker-whodunnit, typ.
I andra roller ser vi bland andra Mia Farrow, Margo Martindale, Richard Kind och allas vår älskling (väl?) från The White Lotus, Jennifer Coolidge. Den larvigt läskiga rösten till »The Watcher« görs av Warren Sroka. Storyn är skriven av Ryan Murphy och Ian Brennan, och regisseras av Murphy.
The Watcher finns på Netflix.
Bilder av henne (Pieces of Her)
Toni Collette och Bella Heathcote spelar mor och dotter i Netflix-serien Bilder av henne. Modern, Laura (Collette), jobbar som talpedagog och dottern, Andy (Heathcote), som bor i en Attefallare på Lauras tomt, jobbar på larmcentralen. Bara tio minuter in i serien sitter de i en restaurang och råkar ut för en traumatiserande händelse (se trailern om du inte är spoilerkänslig).
Laura vill verkligen inte ha med polisen att göra och bit för bit läggs pusslet som förklarar varför. Samspelet mellan Collette och Heathcote gör serien sevärd. För att inte tala om pusslandet.
Bilder av henne (Pieces of Her) finns på Netflix.
Last Light
I olje-actiondramat Last Light spelar Matthew Fox (hjälten från Lost, ni vet) huvudrollspersonen Andy Yeats, en vetenskapsman som forskat på olja (utan att säga för mycket). Hans fru Elena spelas av Downton Abbey-alumnen Joanne Froggatt. När vi kommer in i serien ska sonen bara om några dagar opereras i Paris, han har en ögonsjukdom som håller på att göra honom blind. Deras dotter Laura (Alyth Ross) är en miljö-influencer (som mest verkar var intresserad av miljön när kameran rullar – min iakttagelse).
Andy blir kallad till sin uppdragsgivare i Luzrah, ett hittepå-land i mellanöstern, för att det är något skumt med oljan. Där får han sällskap av Mika Bakhash (Amber Rose Revah), en kvinna utsänd av brittiska regeringen för att följa hans arbete. När de har hämtat oljeprover och ska åka till ett labb blir deras bil prejad och voltar rakt in i en sandstorm. Mika är tack och lov inte handfallen, eftersom hon är… ja, ni fattar. Från och nu blir det högoktanig action. Handlingen utspelar sig i London, Paris och mellanöstern med infrastrukturer som rasar världen över.
Last Light är inte jättebra, men lättittad. Jag kanske tittar klart, om jag kommer ihåg. Svensken Felix Sandman är med, för den som tycker det är kul.
Fotnot: När det 2012 blev en världsnyhet att Fox anklagades av motspelaren Dominic Monaghan för att vara kvinnomisshandlare, hade jag svårt att inte tro att det var så. Fox har aldrig blivit dömd för det och säger själv att han aldrig skulle slå en kvinna, men någonting säger mig ändå att det är en stor anledning till att han försvann från skådespeleriet under flera år. Själv sa han att det var för att koncentrera sig på familjen. Hur som helst känns det märkligt att se honom igen.
Last Light har premiär på Viaplay den 16 oktober.
From
När jag såg första avsnittet av From tänkte jag direkt på sommaren 2015:s bästa skräckserie, Wayward Pines. Jag får precis samma känsla här. Harold Perrineau (också han från Lost, precis som Matthew Fox i Last Light här ovanför) är ute i bygden och ringer med en stor klocka. The Animals-låten We've Gotta Get Out of This Place spelas som soundtrack. Det är inte svårt att förstå att det är en varningsklocka han ringer. Det finns nämligen monster som dyker upp i stan på natten.
Efter introt får vi följa med en familj bestående av mamma, pappa, son och goth-dotter åka husbil. De råkar svänga in på en väg som leder dem till samma stad (gissa vilken) hur de än åker.
From finns på C More.
The Playlist
Jag vill varken veta någonting om »Daniel Ek« eller Daniel Ek, så jag såg ett halvt avsnitt. Det fick räcka. Men säg gärna till om det skulle råka vara bra.
The Playlist finns på Netflix.
Vi ses,
Björn