TVdags med Björn Finér 4 nov 2022: Harry Styles som polis, Jonas Karlsson som sadistisk ridlärare, kommentarer om The White Lotus & The Crown + mer!
I veckans nyhetsbrev: Harry Styles i triangeldramat My Policeman, The Crown, Nattryttarna, The White Lotus, Chelsea Detective, Rogue Heroes, Crossfire, Inside Man, The Last Movie Stars & Djävulens tid.
My Policeman
Efter några korta inledande scener som utspelar sig under 1990-talet, får vi se läraren Marion (Emma Corrin), museikuratorn Patrick (David Dawson) och polisen Tom (Harry Styles) umgås i slutet av 1950-talets England. Det blir så klart ett triangeldrama (och om du är spoilerkänslig så är det nu du ska sluta läsa).
Om du har sett trailern så är det tydligt att det är förbjuden kärlek mellan männen det handlar om – på den tiden förbjuden enligt lag. Filmen växlar mellan scener som utspelar sig på 1950- och 1990-talet. I de mer nutida scenerna spelas Marion av Gina McKee, Patrick av Rupert Everett och Tom av Linus Roache – och det råder ingen tvivel om att det är en milsvid skillnad mellan rollprestationerna hos det yngre och äldre gardet, trots att de seniora har betydligt färre och kortare scener är de överlägsna.
Kanske har min sommarförälskelse i artisten Harry Styles smittat av sig till någon annan del av min hjärna, för jag tycker inte han är så dålig som många recensenter hävdar. Han är sämst i det här gänget, men då är resten av casten toppskådisar, så…
Det är något med temat skuld, skam, svek och oförlöst kärlek som jag tycker gör sig väldigt bra i det här långsamma berättarformatet. Inget för en fredagkväll, men My Policeman är klart värd en söndagstittning.
Michael Grandage har regisserat. Ron Nyswaner har skrivit manus, baserat på boken med samma namn av Bethan Roberts.
Betyg: 📺📺📺⬜️⬜️
My Policeman har premiär på Prime Video i dag.
The Crown
Det är recensionsembargo för säsong 5 av The Crown till i morgon så blir det bara några korta skådis-kommentarer inför säsongsstarten.
Kvack! Professor Umbridge som drottning Elizabeth II? Men det visste ni väl redan och har vant er vid? Imelda Staunton är så klart en fantastisk drottning, så ingen anledning till oro.
Premiärministern John Major spelas av Sherlock Holmes från serien Elementary, Jonny Lee Miller.
För oss Game of Thrones-diggare är det lite märkligt att se High Sparrow (Jonathan Pryce) som prins Philip. (Jag tyckte inte det var lika udda att se honom som pensionerad spion i Slow Horses tidigare i år. Oklart varför.)
Elizabeth Debicki är en för snygg prinsessan Diana.
Jag är inte övertygad om att Dominic West funkar som Prince Charles. Han är lite för mycket Dominic West – men jag kanske vänjer mig.
The Crown, säsong 5, har premiär på Netflix den 9 november.
Nattryttarna
Molly (Saga Samuelsson) åker till Heddesta för att bli stalltjej, efter att ha gått ut nian med skitbetyg. Heddesta är en ridskola som Tommy (Jonas Karlsson) driver. Där blir hon kompis med Frida (Amanda Jansson) som också är stalltjej. Vi får tidigt veta att Mollys mamma dricker och inte verkar bry sig om Molly särskilt mycket. Vi får snart reda på att de andra stalltjejernas situation är snarlik Mollys. När Tommys fru Lotta (Malin Persson) går och lägger sig vill plötsligt Tommy massera tjejerna…
Jonas Karlsson är grymt bra, han verkar röra sig så lätt mellan att spela den där snälla hästkillen, för att i nästa sekund bli ett sadistiskt jävla svin (och våldtäktsman). Det är ingen rolig tittning men det är väldigt bra spelat. Att hela ensemblen spelar sina roller så utmärkt gör det bara ännu värre (läs: bättre). Två avsnitt in är jag helt i seriens våld, där jag både vill och inte vill se klart.
Manuset är skrivet av Ulf Kvensler och serien är skapad i samarbete med Sophie Jahn, dottern till verklighetens Tommy. Hinsehäxan- och Top Dog-regissören Molly Hartleb är regissör och konceptuell regissör.
Nattryttarna, avsnitt 1 & 2, finns på C More. Nya avsnitt kommer på måndagar.
The White Lotus
Om ni är lite som jag så har ni av (möjligen överdriven) spoilerrädsla aktat er för att läsa, se och lyssna på recensioner av andra säsongen av The White Lotus. Varken ni eller jag har sett mer än första avsnittet av andra säsongen, så här blir det inga spoilers, bara några lösryckta kommentarer om avsnittet.
Jag var rädd att jag inte skulle gilla Jennifer Coolidges rollfigur lika mycket efter att ha sett henne i Netflix-serien The Watcher, men den rädslan var (så klart) obefogad.
Hur bra är inte F. Murray Abraham som kåt farfar (okej, gravt flirtande i alla fall)?
Hörde ni vem Dominic Di Grassos (Michael Imperioli) arga exfru i telefonen var? Om inte, kolla här.
Theo James som säsongens skitstövel!? När han var med i The Timetraveler’s Wife tidigare i år skrev jag att han hade något »Jeff Goldblumskt över sig som jag tycker är charmigt«. Här är han allt annat än charmig, men han passar bra i mobbarrollen.
Aubrey Plaza som den superneggiga flickvännen till mobboffret Ethan (Will Sharpe). Burr!
Jag gillar den ekivoka vinjetten – Håll för ögonen! – och den uppfräschade, bombastiska signaturmelodin, signerad Cristobal Tapia de Veer.
The White Lotus, avsnitt 1, säsong 2, finns på HBO Max.
Chelsea Detective
Kriminalkommissarien Max Arnold (Adrian Scarborough) bor på en husbåt, cyklar till jobbet (och spelar lite piano emellanåt). Hans kollega, kriminalinspektör Priya Shamsie (Sonita Henry), har precis kommit tillbaka till jobbet efter att ha varit barnledig (något man förstår inte varit så guldkantat och härligt som det ofta framställs i andra serier). Tillsammans utreder de brott i London-området Chelsea.
Det brukar inte sällan sluta med att jag sover mig igenom brittiska en-och-en-halvtimmes-polisserierna, inte för att jag tycker att de är dåliga utan just för att de är så småputtriga. Men under Chelsea Detective har jag inte sovit en sekund. Det är något med samspelet mellan Scarborough och Henry som jag tycker flyger extra bra. Det kan också vara att serien är samskriven av Peter Fincham (som producerat hur många tv-serier som helst) och Glen Laker (som skrev toppserien I mördarens spår 1973).
Chelsea Detective, avsnitt 1, finns på SVT Play. Nya avsnitt släpps på lördagar. Säsong 2 kommer i Storbritannien nästa år.
Rogue Heroes
Peaky Blinders-skaparen Steven Knights senaste skapelse Rogue Heroes är baserad på en bok av Ben Macintyre och utspelar sig i Nordafrika år 1941. Serien handlar om bildandet av britternas militära specialstyrka SAS (Special Air Service).
I stora roller ser vi Connor Swindells (min favorit i Sex Education), Alfie Allen (Theon Greyjoy i Game of Thrones) och Jack O'Connell (The North Water). Förutom att Sofia Boutella spelar en fransk underrättelseofficer verkar det tyvärr (men ganska självförklarande) vara nära nog noll kvinnor med.
Till skillnad från Disney+ är konkurrenterna HBO Max vrålsnabba. Rogue Heroes hade premiär i Storbritannien i slutet av förra veckan och bara några dagar senare finns alltså hela serien tillgänglig på HBO Max. Därför har jag bara sett ett halvt avsnitt. Jag är inte så förtjust i de anakronistiska låtvalen – två AC/DC-låtar i första avsnittet – men desto mer förtjust i skådisarna, så jag är halvsäker på att jag kommer fortsätta kolla, även om serien nog framför allt har siktet inställt på grabbiga grabbar och andra möp:ar.
Rogue Heroes finns på HBO Max.
Crossfire
Jo (Keeley Hawes) åker på en all-inclusive-semester med sin familj och deras kompisgängs familjer. Jo, som är före detta polis, är ensam på hotellrummet när hon plötsligt hör pistolskott nere vid poolen, så hon tar på sig jumpadojorna och börjar kuta.
Crossfire är ytterligare en serie med Keeley Hawes i huvudrollen. Och även om den inte är helgjuten finns det ett intressant skuld-tema även här. Och Hawes är bra, som vanligt.
Crossfire har premiär på BritBox den 9 november.
Inside Man
David Tennant spelar prästen Harry, som efter en serie missförstånd råkar begå ett stort misstag, som bara eskalerar. Stanley Tucci spelar en dödsdömd fånge i ett amerikanskt fängelse. Deras vägar korsas på ett snillrikt sätt. Serien är skriven av Sherlock- och Doctor Who-manusförfattaren Steven Moffat – och det är nog framför allt han själv som tycker att han skriver snillrikt. Paul McGuigan har regisserat.
Serien har solklara Sherlock-likheter, men blir lite för koketterande »smart« för min smak. Men jag hade roligt på vägen. Efter Broadchurch är jag väldigt förtjust i Tennant, så jag brukar ge serier han är med i ett försök. Men nej, jag kommer inte börja se Doctor Who. Jag är inte lika förtjust i Tucci och hans knarrande röst.
Inside Man finns på Netflix.
The Last Movie Stars
The Last Movie Stars är en dokumentärserie om Joanne Woodward och Paul Newman av Ethan Hawke. Newman lämnade hundratusentals sidor av transkriberade intervjuer om och med sig själv och Woodward efter sig. Hawke har bett sina Hollywood-kompisar George Clooney och Laura Linney läsa Paul Newmans respektive Joanne Woodwards delar av intervjuer. Förutom dem medverkar ett gäng till skådisar helt enkelt som röstskådisar för andra personer som intervjuats om skådisparet. Bisarrt men intressant!
The Last Movie Stars finns på HBO Max.
Djävulens tid (The Devil's Hour)
Lucy (Jessica Raine) vaknar klockan 3.33 varje natt. Hennes son Isaac (Benjamin Chivers) är ännu ett i raden av läskiga barn (han ser människor som inte finns). Lucy å sin sida har varseldrömmar och fortsätter ligga med Isaacs pappa Mike (Phil Dunster), trots att de separerat för att – får man anta – Mike tycker att det är jobbigt att Isaac ser människor som inte finns. Årets pappa…
Nikesh Patel spelar polisen Ravi Dhillon (som kanske inte borde vara polis eftersom han spyr när han ser hemskheter – eller nästan i alla fall) som sätts på ett mordfall som leder honom till Lucy. Gideon (spelad av Peter Capaldi, ännu en Doctor Who-skådis) sitter i finkan och får påhälsning av Lucy. Alla spår leder som synes till Lucy.
Jag har bara hunnit se ett avsnitt än och ovanstående text känns kanske lite för mycket som en oinspirerad Lödder-inledning (om du inte förstår är du för ung), men så får det bli den här gången. Jag vill se mer innan jag bestämmer mig för vad jag tycker.
Djävulens tid (The Devil's Hour) finns på Prime Video.
Spridda skurar
The Split, säsong 3, finns på SVT Play från och med klockan 02 i morse. Jag har inte hunnit kolla än.
Snackisen Don't Worry Darling har premiär på HBO Max den 7 november. Florence Pugh är fantastisk, men filmen är lite tråkig.
Vi ses,
Björn