13 okt 2023: Brie Larson perfekt i briljanta Lessons in Chemistry & Netflix kläggiga skräckserie Huset Ushers undergång + mer!
I veckans nyhetsbrev: Lessons in Chemistry, Huset Ushers undergång, Saknad, aldrig glömd, Jävla pappa, La Camilla – från gata till glamour, tur och retur & Veckans påminnelser.
Lessons in Chemistry
I Lessons in Chemistry spelar Brie Larson kemisten Elizabeth Zott – men när vi kommer in i handlingen är hon programledare för ett matlagningsprogram. Hur hon kom dit är en lång resa (i alla fall för henne). Efter att vi har fått se henne i tv-köket hoppar vi tillbaka i tiden, till kemiföretaget Hastings där doktor Evans jobbar. Calvin, som han heter i förnamn, spelas av Bill Pullmans son Lewis (ni minns honom säkert som tönten Bob i Top Gun: Maverick). Här stöter vi på honom första gången när han tar en dusch i sitt labb. Han är företagets stjärna – en framtida Nobelpristagare, surras det om. Elizabeth jobbar som labbtekniker, trots att hon har en kemiexamen och är smartare än de flesta kemister (alla män) som hon jobbar för. Serien utspelar sig i 1950-talets början och framåt och på den tiden var det inte så vanligt med kvinnliga kemister, den enda kvinnliga kemisten någon i serien känner till är Marie Curie.
Calvin gillar att Elizabeth är så oförställd och rak. Han ser henne som en jämlike. Tänker du kärleksgegg? Var inte orolig, det blir inte så kletigt som man skulle kunna tro. De är båda forskare ut i fingerspetsarna.
Serien vilar tungt men mycket tryggt på Larsons axlar. Hon är inget charmtroll men hon är hur bra som helst på att inte vara det, vilket på något sätt blir charmigt i sig. Det är väl meningen att hon ska vara autist eller åtminstone autistnära, och inte mig emot om det görs så här snyggt.
Lee Eisenberg, har tidigare bland annat skapat Jury Duty och WeCrashed (jag hoppade av båda två). Lessons in Chemistry kommer jag se klart så fort jag kan! Serien är baserad på en bok med samma namn, skriven av Bonnie Garmus. Susanna Grant, som skrev Erin Brockovich och var showrunner för Unbelievable har varit med och skrivit manus.
Om jag inte hade tänkt skriva om fler serier den här veckan skulle jag ha sträcktittat på hela säsongen, för Lessons in Chemistry är en av de i särklass bästa serierna jag har sett hittills i år. Serien byter karaktär både två och tre gånger, så fortsätt titta även om du funderar på att lägga ned efter två avsnitt … eller tre (i början av avsnitt 3 är kanske risken störst, jag kände själv tvivel) eller fyra. Fortsätt!
Lessons in Chemistry har premiär på Apple TV+ i dag.
Huset Ushers undergång
Roderick Usher (Bruce Greenwood), som har gjort sig en förmögenhet på opioid-mediciner, kallar till sig åklagaren Auguste Dupin (Carl Lumbly) för att erkänna brott som åklagaren har försökt sätta dit honom för länge, men först vill han att Dupin ska lyssna på hans berättelser.
I andra rollerna ser vi bland andra Mary McDonnell som Rodericks syster Madeline, Mark Hamill som Usher-familjens advokat Arthur Pym och Carla Gugino som Verna (ni kommer få se). Kate Siegel, Mike Flanagans fru, brukar alltid dyka upp i Flanagan-serier och så även den här gången. Här spelar hon Usher-dottern Camille L'Espanaye.
Kalenderbitaren kanske lägger märke till två små mini-återföreringar. Nyss nämnda McDonnell och Michael Trucco (här affärsmannen Rufus Griswold) hade återkommande roller i Battlestar Galactica, medan både Annabeth Gish (här Rodericks mamma Eliza) och Nicholas Lea (här domaren John Neal) var med i Arkiv X. Häpp!
Serien är baserad på en Edgar Allen Poe-novell med samma titel som serien (originaltitel: The Fall of the House of Usher). Enligt engelskspråkiga Wikipedia en gotisk fiktion med teman som »madness, family, isolation, and metaphysical identities«. Jag ville inte bli spoilad, så jag slutade läsa där.
Musiken är dramatisk och inte så lite inspirerad av musiken i Succession, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att båda serierna handlar om en mycket rik och mäktig familj. Musiken är långt ifrån lika bra, men ändå inspirerad, säger mina öron. The Newton Brothers, som verkar ha gjort musik till alla Flanagan-serier, har gjort musiken den här gången med.
Jag har inte gillat allt skaparen Flanagan gjort. The Midnight Club har jag helt glömt att se och Midnight mass fastnade jag inte för. Men hans serier med »house« i titeln har jag tyckt om, så den här serien ligger bra till.
Är det en whodunnit-deckare? tänker jag, men njä – det är en såpa-doftande kläggig skräckserie. Två avsnitt in är jag sugen på att se mer.
Saknad, aldrig glömd
Klarar sig verkligen Saknad, aldrig glömd utan Nicola Walker? Det är frågan många ställer sig inför säsongsstarten på SVT Play i morgon. När jag hade sett första avsnittet var jag inte helt övertygad. Visst, Sanjeev Bhaskar är lika bra som tidigare, men till stor del var det hans och Walkers rollfigurers relation som jag var mest intresserad av.
Tidigt i den här säsongen får vi reda på en sak om den nya chefen Jess James (Sinéad Keenan) privatliv, något som DI Khan och teamet inte vet. De får ett rätt uselt första intryck av henne. Det kan man förvisso säga att vi också får, trots att vi vet mer än hennes team. Jess James vill nämligen inte lägga tid och pengar på kalla fall…
Trots vissa tvivel tyckte jag att säsongen växte (och det är redan klart för en säsong till).
Saknad, aldrig glömd, säsong 5, har premiär i morgon.
Jävla pappa
En far (Leif) och en son (Niklas) i en hudlös dokumentär av Niklas Gyberg Ivarsson om hur han och hans pappa försöker komma varandra närmare genom att bygga om en van till en husbil, med alkoholen som ständig kil dem emellan. Bitterljuvt, med tyngdpunkten närmare bittert än ljuvt. Mycket sevärd.
Jävla pappa finns på SVT Play.
La Camilla – från gata till glamour, tur och retur
Det mest spännande med dokumentären om Camilla Henemark är i mina ögon hennes liv innan hon lärde känna de andra i Army of Lovers – efter det handlar dokun väldigt mycket om det som många av oss redan känt: Army of Lovers verkar skitjobbiga, både med och utan Henemark. Jag hade hoppats på mer »Camilla«, mindre »La Camilla« och framför allt mindre Army of Lovers. Dokumentären är gjord av Marie Nyreröd.
Veckans påminnelser
Tv-serien Estonia, en svensk-finsk-estländsk dramatisering av Estoniakatastrofen 1994, har premiär på TV4 Play+ den 15 oktober. Eftersom det är embargo på recensioner till premiärdagen så skriver jag ingenting.
Teven väntar,
Björn