3 mar 2023: Fux! Äntligen premiär för Drag Race Sverige & toxisk vänskap i Rain Dogs + mkt mer!
I veckans nyhetsbrev: Drag Race Sverige, Rain Dogs, Daisy Jones and The Six, The Mandalorian, Jills veranda, Drömmarnas hus, 30 sekunder & Veckans påminnelse.
Drag Race Sverige
Äntligen är det dags för Drag Race Sverige, vår alldeles egna version av RuPaul’s Drag Race. Robert Fux är programledare – och jösses vilken stjärna han är! Den fasta juryn består av Kayo och Farao Groth och varje avsnitt har en gästdomare. De nio deltagarna heter Admira Thunderpussy, Almighty Aphroditey, Antonina Nutshell, Elecktra, Endigo, Fontana, Imaa Queen, Santana Sexmachine och Vanity Vain.
När jag växte upp var det vardagsmat att After Dark-gänget var med på tv då och då, men det var långt innan dragqueens blev något folk fick moralpanik (eller vad man ska kalla det) över. Vi får väl se om Drag Race Sverige får vindarna att vända igen. Jag håller inte andan.
Jag, som älskar RuPaul’s Drag Race men har noll koll på svensk drag, trodde ändå att en svensk version skulle bli lite plattare och tråkigare – men oj, vad fel jag hade. Det här svänger – från början till slut. Om du är lite känslig för grovt språk, var beredd med öronproppar – men missa inte!
Drag Race Sverige har smygpremiär på SVT Play den 4 mars kl 21:30, därefter släpps avsnitten på söndagar kl 02.
Rain Dogs
I den nattsvarta dramakomedin Rain Dogs har de två vännerna Costello Jones (Daisy May Cooper) och Selby (Jack Farthing) en mycket toxisk relation. Serien börjar med att ensamstående mamman Costello och hennes 10-åriga dotter Iris (Fleur Tashjian) blir utkörda från sin lägenhet eftersom de inte har betalat hyran … på flera månader. Selby släpps precis ut från fängelset och vill absolut ta upp vänskapen med Costello igen.
Det bådar inte gott och det kanske inte låter så kul med en toxisk vänskap, men jag gillar det – framför allt samspelet mellan Daisy May Cooper och Jack Farthing. I andra roller syns bland andra Adrian Edmondson och Anna Chancellor, båda bra. Serien är skapad av nykomlingen Cash Carraway.
Rain Dogs har premiär på HBO Max den 7 mars.
Daisy Jones and The Six
Daisy Jones and The Six är en dramaserie som kretsar kring det fiktiva bandet med samma namn, baserad på Taylor Jenkins Reids roman (också med samma namn). Historien är delvis influerad av relationsdramerna i Fleetwood Mac. Personligen tänker jag mest på Almost Famous, som ju också handlade om allt drama kring ett 1970-talsband. Serien är utspelar sig dels på 1970-talet, dels på 1990-talet, när bandet intervjuas 20 år efter bandets sista konsert.
På ena planhalvan ser vi Riley Keough som den aspirerande sångerskan Daisy Jones. Det är ju ändå kungens (Elvis Presley, inte svenska kungens) barnbarn, så det är kanske ingen jätteöverraskning att hon kan sjunga, men ändå en liten överraskning.
På andra planhalvan ser vi Graham Dunne (Will Harrison) som startar band med brorsan Billy (Sam Claflin, med den vassaste hakan sedan Matthew McConaughey kom till stan) för att få tillbaka sin flickvän (eller skaffa ny/a). Det där med att spela i band för att ragga på tjejer är bland det mest banala jag vet, men så ser världen ut ibland.
Tom Wright gör en härlig rollprestation som producenten Teddy Price och turnémanagern Rod Reyes spelas av Timothy Olyphant – alltid lika bra!
För musiknördar är det roligt att de åker förbi studion Sound City i andra avsnittet. Och apropå det är nog serien kanske mest intressant för just musiknördar. De som harvat i rockband som aldrig slog igenom känner igen sig på de halvtomma spelställena.
Att serien har Patti Smith-låten Dancing Barefoot i vinjetten är lite vågat, deras låtar som är specialskrivna för serien är långtifrån lika bra.
Daisy Jones and The Six, avsnitt 1–3, har premiär på Prime Video i dag.
The Mandalorian
Det går bra för Pedro Pascal nu, för den som inte hänger med. På måndagar har han fullt sjå att överleva i The Last of Us, och nu får han svårt att hålla sig vid liv även på onsdagar, i tredje säsongen av The Mandalorian.
Jag var inte säker på om jag skulle fortsätta kolla, men jag tyckte säsongspremiären var roligare än väntat (droidsmederna!) – och det är ju så korta avsnitt.
The Mandalorian, säsong 3, hade premiär på Disney+ i onsdag. Nya avsnitt släpps på onsdagar.
Jills veranda
Vem vet, inte du. Vem vet, inte jag … varför jag egentligen tittar på Jills veranda år efter år. Jodå, jag vet varför. Jill är ett superproffs, väldigt chosefri och hon känns – töntigt uttryck och konstigt nog – äkta. Men framför allt är jag väldigt intresserad av att se musiker prata om musik, även om det är country (en musikstil som ger mig mässlingen). I första avsnittet är det Lisa Ekdahl som gästar och även om de pratar om väldigt viktiga saker i programmet så brände inte avsnittet riktigt till någonstans för mig.
Men i nästa veckans avsnitt är David Ritschard med och det avsnittet får ni inte missa!
Jills veranda har premiär på SVT Play den 8 mars och visas i SVT1 kl 20 samma kväll.
Drömmarnas hus
Berlin 1928. Arthur Grünberg (Alexander Scheer) ska öppna ett kreditvaruhus, alltså ett varuhus där kunderna kan handla på krita, även de fattiga. Vicky Maler (Naemi Florez) är ny i stan och söker jobb på varuhuset. Harry Grünberg (Ludwig Simon) är jazzpianist och son till varuhusdirektören.
Drömmarnas hus är lite ekivokt »busig« (ordvalet »busig« är skämtsamt menat). Ungefär 20 minuter in går Vicky på en jazzklubb. Det är första gången jag funderar på att stänga av. Tyska jazzmusiker har inte mycket att komma med jämfört med jazzkatterna i Aristocats, för att uttrycka det diplomatiskt. Ändå får Vicky upp ögonen för Harry.
Det är samma produktionsbolag som ligger bakom Drömmarnas hus som producerar Babylon Berlin. Båda serierna utspelar sig också under ungefär samma tidsperiod, det vill säga mittemellan de två världskrigen. Drömmarnas hus är skriven av Conni Lubek och regisserad av Sherry Hormann.
Jag får tyvärr inte upp ögonen för Vicky, Harry eller nån annan i serien – det här är ingenting för mig.
Drömmarnas hus, säsong 1, har premiär på SVT Play den 9 mars
30 sekunder
För den som inte kan få nog av Palmemordet. Det låter kanske lite krasst och grovt, men Palmemordet måste väl ändå vara ett av Sveriges mest speciella specialintresse? 30 sekunder är också ett mycket säreget program om just de 30 sekunderna efter det första skottet. Eller som de säger i dokumentären: »Den här filmen skildrar de 30 sekunder som följer efter det första skottet som dödar (sic!) Olof Palme.«
Filmen är gjord av Håkan Pieniowski och Bo G Andersson och är amatörmässig men själva iscensättningen är stilistiskt snygg och påminner en del om 1970-talsversionen av Sagan om ringen (den tecknade med otecknade inslag). Innehållet i övrigt andas dock lokal-tv. Bara ett måste för Palmemords-komplettister.
30 sekunder finns på SVT Play.
Veckans påminnelse
Andra säsongen av Perry Mason har premiär på HBO Max den 7 mars. Jag har skamligt nog fortfarande inte sett klart första säsongen.
Vi ses,
Björn