TVdags med Björn Finér #122: Verklighetsbaserade »Under the Bridge« & Förintelsedramat »The Tattooist of Auschwitz« + »Star Wars: The Acolyte«!
I veckans nyhetsbrev: Under the Bridge, The Acolyte, The Tattooist of Auschwitz, Jim Henson Idea Man, The Greatest Showman, Veckans trailerskörd, Tre guldkorn på SVT Play, Veckans snart smäller det! & Veckans påminnelser.
Riley Keough som författare i verklighetsbaserade morddramat »Under the Bridge«
Under the Bridge är baserad på verkliga händelser och handlar om mordet på fjortonåriga Reena Virk, som gick till en fest (som hennes »vänner« var på) och aldrig kom hem igen. Sex tonårstjejer och en tonårskille åtalades för det brutala mordet.
Riley Keough spelar författaren Rebecca Godfrey som åker till sin gamla hemstad, Saanich i British Columbia, Kanada, för att skriva en bok som från början inte skulle handla om mordet. För att göra research åker hon till ungdomsvårdboendet där Reenas »vänner« bor. Där får hon får reda på att Reena Virk är försvunnen och blir intresserad av fallet. När hon nystar vidare lär hon känna Warren Glowatski (Javon »Wanna« Walton), den enda killen som är misstänkt för mordet.
Serien visar hur desperat Reena (Vritika Gupta) är att passa in och bli accepterad av tjejgänget från Seven Oaks (ungdomsvårdboendet). Ett tjejgäng gravt influerade av Los Angeles-gängkultur, medan Reenas familj beskrivs som en minoritet inom minoriteten på Wikipedia-sidan om fallet. Hennes familj var Jehovas vittnen där de flesta andra invandrarna från södra asien i British Columbia var sikher.
Lily Gladstone spelar polisen Cam Bentland, som Rebecca hade en relation med när de var yngre. Hennes rollfigur är inte baserad på en verklig person utan ett hopkok av diverse poliser.
Josephine Bell (Chloe Guidry) är tjejgängets ledare, med personen som i ännu högre grad beskrivs som sociopat är Kelly Ellard (Izzy G). Dusty Pace (Aiyana Goodfellow) är den enda i gänget som på ett konstigt sätt var vän med Reena.
Spridda anteckningar
Reenas föräldrar Suman (Archie Panjabi) och Manjit (Ezra Faroque Khan) framställs som stränga, men känslan jag får är inte att de är så stränga (som Reena tycker). När serien är slut får man (i alla fall jag) en otroligt sympatisk känsla av Reenas föräldrar.
Vi förstår att Rebecca är en knepig (okej då, alternativ) tjej när hon lyssnar på Sonic Youth i bilen.
Verklighetens Rebecca dog i lungcancer medan serien spelades in.
Nirvana-låten Something in the Way spelas i slutet av första avsnittet. Men skulle just den ha varit med om den inte varit med i The Batman (2022)? Tveksamt! Hur som helst – Gåshudsbra!
Serien är skriven av Quinn Shephard (som också har regisserat två avsnitt) och baseras på Rebecca Godfreys bok med samma namn. För den övriga regin står bland andra Geeta Vasant Patel, Kevin Phillips och Twilight-regissören Catherine Hardwicke.
Summa summarum
Att serien är baserad på verkliga händelser gör serien extra obehaglig. Men jävlar vad bra! Alla skådisar är jättebra men ungdomarna är suveräna. Se, se, se!
Under the Bridge har premiär på Disney+ den 12 juni.
Star Wars möter The Matrix (bara lite) i »The Acolyte«
Många Star Wars-nördar (både halv- och helnördar) har nog, liksom jag, redan sett de två avsnitten av The Acolyte som släpptes tidigare i veckan, så först och främst vänder jag mig till er som inte hunnit se eller fortfarande tvekar.
Spoiler Alert! Hoppa över om du är spoilerkänslig och inte har hunnit se.
Precis som vanligt inleds serien med en textruta med bakgrundsinformation (dock ej krypande). Den lyder:
Hundra år före Imperiet är det en tid av fred. Jediorden och Republiken har blomstrat i århundraden utan krig. Men i galaxens avkrokar lär sig ett mäktigt fåtal att i hemlighet använda Kraften. En av dem, en ensam lönnmördare, riskerar upptäckt i sin jakt på hämnd....
Mae (Amandla Stenberg), en kvinna med ansiktsmask (efter coviden känns det mest trött, inte spännande) går in på ett klassiskt Star Wars-hak. Där sitter Indara (Carrie-Anne Moss, de kunde lika gärna ha kallat henne Trinity, som vi alla ändå tänker). Det är henne Mae letar efter. Fajt uppstår. Om du kommer för Carrie-Anne Moss så är det inte henne du stannar för. Ja, jag är besviken!
Efter en introduktion av Osha (också Amandla Stenberg) tas vi till Coruscant, där Mäster Sol (Lee Jung-jae från Squid Game) har en lektion med små jedi-padawaner. Han tror inte att Osha är skyldig till det jag spoilervarnade för. Vi tittare har så klart redan förstått att Mae och Osha är tvillingar och att det rör sig om klassisk »tvillingröra«, där ena tvillingen blandas ihop med den andra.
Fem tecken på pepp
Lee Jung-jae från Squid Game gör sig utmärkt som jedimästare.
Den första ljussabeln tänds inom sex minuter från seriens början, ganska snabbt jobbat.
Dafne Keen var grym i Logan (2017), jag fastnade aldrig för His Dark Materials, där hon också var med. Här spelar hon padawanen Jecki.
Star Wars-miljöerna och -ljuden. Mums!
Att det är en av Russian Doll-skaparna, Leslye Headland, som har skapat serien gör att det känns lite piggare än vanligt. Trots att jag inte såg klart Russian Doll.
Fem tecken på depp
Eftersom serien utspelar sig före prequel-filmerna irriterar jag mig på att Darth Vader-figuren har både en Vader-aktig röst och röd ljussabel. Menar ni att Darth Vader bara är en [stranger]-härmapa? (Hen kallas »stranger« i engelska dövtextningen.) Glöm det!
Att jediriddare/-mästare förr i tiden hade mycket starkare Kraften-krafter än Obi-Wan Kenobi (för att man kan göra vad som helst med vfx) är smått irriterande, men men…
Jag vill ha mina wookies hårfagra, inte med »man bun«, tack.
Jag har läst några syrliga kommentarer om att serien känns som dålig cosplay. Jag kan hålla med om att det finns en cosplay-vibe, men jag tycker inte det är ett stort problem.
Det är för många jedi-riddare/-mästare. Jag tycker det räcker med en.
The Acolyte är skapad av Leslye Headland (en av Russian Doll-skaparna) och två avsnitt in är vi nog många som tycker att serien har potential att bli den tredje bästa Star Wars-serien efter Andor och The Mandalorian (första två säsongerna i alla fall). Serien känns betydligt mer Star Wars än Andor, på gott och ont. Den största anledningen till att Andor var så bra, var ju att den inte kändes så mycket Star Wars.
Summa summarum
För oss som tycker att original-trilogin förstördes mer av George Lucas alla digitala tillägg och förändringar av just original-trilogin (än av alla uppföljare och efterföljande filmer och serier) kan man – åtminstone två avsnitt in – ge serien en chans. Jag kommer absolut se ett avsnitt till … minst.
The Acolyte, avsnitt 1–2, finns på Disney+. Nya avsnitt släpps på onsdagar.
»The Tattooist of Auschwitz« baserad på Förintelseöverlevaren Lali Sokolovs memoarer
The Tattooist of Auschwitz är inspirerad av boken med samma namn och baserad på Förintelseöverlevaren Lali Sokolovs memoarer Tatueraren i Auschwitz, skriven av Heather Morris. I förtexten påpekas också att vissa namn har ändrats och vissa element har fiktionaliserats för dramatiska ändamål.
Seriens Heather Morris spelas av Melanie Lynskey (förvillande lik Sarah Lancashire). Lali som gammal spelas av Harvey Keitel (oigenkännbar) och Lali som ung spelas av Jonah Hauer-King.
Författardrömmande Heather, som har gått två sexveckorskurser i skrivande, kommer till Lali. Hon har fått tips om att han söker någon som skriver hans biografi. Hans första och enda fråga till henne är: »Är du jude?« Det är hon inte, men det spelar ingen roll. Han säger att hans berättelse är en kärlekshistoria som börjar i Slovakien 1942. Vid en middag med sin familj läser Lali ett brev med följande innehåll (min översättning):
För att stödja krigsinsatsen och för att tillhandahålla utbildning för medlemmar i den slovakiska judiska gemenskapen, har Slovakiens regering begärt att en person från varje judiskt hushåll registrerar sig för arbetsplikt på sitt lokala kontor.
När Lali går dit och sedan ska kliva på tåget till Polen får han en varning av sin nazisympatiserande gamla klasskamrat Boris att fly så långt bort han kan. Det gör han inte, han kommer till Auschwitz. När han kommer dit är han först »vanlig« fångarbetare, för att så småningom bli erbjuden att bli tatuerare. Tatueraren säger: »Jag ger dig en chans att överleva den här platsen. Inte en jävla karriärmöjlighet.«
Det är som tatuerare han först träffar sitt livs kärlek, Gita (Anna Próchniak), och det är framför allt deras scener tillsammans som gör att jag orkar se serien. Samspelet är magnetiskt.
Lalis speciella band till kvartersführern (block führer), tillika psykopaten, Stefan Baretzki (Jonas Nay) blir nästan som en sidoberättelse i serien. Men det är fel av mig att nämna Lali först, för det är snarare Baretzki som utvecklar ett speciellt band till Lali. Det är också snyggt gestaltat hur hemsökt Lali som gammal är av minnena av Baretzki.
Om man har sett The Zone of Interest (2023) är det omöjligt att inte tänka på vad som hände precis utanför den familjens trädgård.
Summa summarum
Svintung men mycket sevärd serie.
The Tattooist of Auschwitz har premiär på SkyShowtime i dag.
Bakom kulisserna med Mupparnas skapare i »Jim Henson Idea Man«
Ron Howard har grävt djup i film- och tv-arkivet efter en uppsjö av grejer som Mupparna-skaparen Jim Henson har gjort. Det är många pratande huvuden och massvis av gamla klipp som sammantaget är ett fint portätt av en riktig idéspruta. Även om dokumentären känns lång så är det många härliga klipp, inte minst reklamfilmsklippen. Roliga reklamfilmer har ju ändå nåt!
Bara lite orelaterat: För någon (läs: jag) som för några år sedan låg på sjukhus med lunginflammation i nästan en månad, kom det som lite av en chock att Jim Henson dog av obehandlad lunginflammation bara 53 år gammal. Om ni har svårt att andas, gå till doktorn!
Jim Henson Idea Man finns på Disney+.
Hugh Jackman som cirkusdirektör i »The Greatest Showman«
En musikal om sång- och dansmannen P.T. Barnum, baserad på hans liv som cirkusdirektör. Rebecca Ferguson spelar sångerskan Jenny Lind. Om du gillar musikaler har du så klart redan sett filmen, men den kan funka även för dig som är lite svalt inställd till musikaler (som jag). I andra roller ser vi Zendaya, Zac Efron och Michelle Williams. Mys!
The Greatest Showman kommer till Netflix i dag.
Veckans trailerskörd
Becoming Karl Lagerfeld
I dag har Becoming Karl Lagerfeld med Daniel Brühl i rollen som Karl Lagerfeld premiär. Jag har inte hunnit titta än, men jag kanske återkommer.
Becoming Karl Lagerfeld har premiär på Disney+ i dag.
Alien: Romulus
Jag tror inte jag har sett någon av Fede Alvarez tidigare filmer (än) men den här vet jag att jag kommer se. Det ser ju fantastiskt ut!
Alien: Romulus har biopremiär den 16 augusti.
Venom: The Last Dance
Som jag antydde i min Eric-text förra veckan: Ingen (nästan i alla fall) gör lika bra röster som Tom Hardy. Det här ska bli kul.
Venom: The Last Dance har biopremiär i höst.
Tre guldkorn på SVT Play
Veckans snart smäller det!
The Boys
Det är embargo på recensioner så jag återkommer nästa fredag med några rader. Håll ut (haha)!
The Boys, säsong 4, har premiär den 13 juni.
House of the Dragon
Om ni kollar på recap:en av förra säsongen här ovanför så återkommer jag med en text om säsong 2 nästa vecka.
House of the Dragon har premiär den 17 juni.
Veckans påminnelser
Godzilla Minus One har haft premiär på Netflix. Jag gillade den, även om jag fortfarande är rätt ovan vid den japanska stilen.
Hacks, säsong 1–2, finns på Netflix. Om du inte har kollat tidigare kanske det är dags nu.
Teven väntar,
Björn