TVdags med Björn Finér #162: Seth Rogen i lyckade »The Studio« & _den_ scenen i »The White Lotus« + spridda kommentarer om ditt & datt!
Veckans titlar: The Studio, The White Lotus, Bäst i test special, Passagen, Body in the Lake, Travels with Agatha Christie & Sir David Suchet, Mandelmanns gård, Trädgårdstider, Den refuserade filmen
The Studio
Matt Remick (Seth Rogen) efterträder Patty Leigh (Catherine O'Hara) som studioboss på det fiktiva filmbolaget Continental. Han fick jobbet efter att ha lovat VD:n Griffin Mill (Bryan Cranston briljerar som en quirky storbolagsboss) att göra en blockbuster med drycken Kool-Aid i centrum. Tänk varumärkes-franchise à la Barbie. Så tänker inte Matt, han vill göra artsy-fartsy-filmer medan Griffin tycker att studion ska göra »movies« (läs: blockbusters). Matt försöker slå två flugor i en smäll genom att anlita Martin Scorsese (i en otroligt bra cameo), vilket så klart baktänder.
I Matts kärnteam ingår Sal Saperstein (Ike Barinholtz), Quinn Hackett (Chase Sui Wonders) och Maya (Kathryn Hahn). De förstnämnda är toppen, men Hahn är briljant. Som när Matt säger att nåt är »cool« och Maya svarar: »Cool? Vem fan är du, Fonzie?« Roligt för oss som såg Gänget och jag.
Bara cameo-rollerna gör serien värd en titt. Nyss nämnda Martin Scorsese, Paul Dano och Olivia Wilde (det bästa hon har gjort, vilket hon nästan säger själv i serien – indirekt) är några av stjärnorna som dyker upp.
Håll ögonen öppna under avsnitt 2. Det handlar om en »oner«, en lång tagning, och avsnittet är gjort en enda tagning. Snyggt, roligt och Seth Rogens rollfigur är så enerverande. The Studio träffar mitt-i-prick hos mig. Kolla in!
The Studio, avsnitt 1–2, har premiär på Apple TV+ den 26 mars. Nya avsnitt släpps på onsdagar.
Apropå den scenen i The White Lotus
Sam Rockwell-scenen fick mig varken att gilla eller ogilla säsongen mer. Säsongen har varit underbar från början. Jag är inte heller förvånad över att Rockwell är så bra – han är ju suverän! Jag tar till exempel för givet att ni har sett honom i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (som han fick en Oscar för) och jag hoppas att ni har sett Moon, en av mina favorit-indie-sci-fi-rullar.
Bonusklipp: hans snygga entréer i The Tonight Show.
The White Lotus finns på Max. Nya avsnitt släpps på måndagar.
Bäst i test special – »Vinnarnas vinnare«
När Bäst i test bytte kanal till TV4 slutade jag titta, men inte på grund av kanalbytet. Nu när jag sett Bäst i test-specialen undrar jag varför jag tappade bort det. Det är ju fortfarande jättekul. David Sundin är hur deadpan-rolig som helst och i specialavsnittet är det de tidigare vinnarna Clara Henry, Olof Wretling, Bianca Kronlöf, Linnea Wikblad och Erik Ekstrand som tävlar. Bjussigt och roligt, jag ska nog börja kolla igen.
Bäst i test special – »Vinnarnas vinnare« visas på TV4 och släpps på TV4 Play i kväll kl 21.
Apropå Passagen
Om ni har barn (eller är barn) i rätt ålder såg ni nog Passagen redan förra helgen, men om inte kommer en kortrecension här.
Michelle (Millie Bobby Brown), en föräldralös tjej, tar hjälp av en robot för att leta efter sin försvunna bror. På vägen träffar hon Keats (Chris Pratt) i fönad 1970-talsfrisyr och hans robot. De slår följe ut i den amerikanska ödemarken.
Det är bröderna Russo, som ligger bakom några av de bästa Marvel-filmerna, som har regisserat. Manuset är skrivet av Christopher Markus och Stephen McFeely och är baserat på Simon Stålenhags konstbok med samma namn. Tyvärr verkar det stämma att det bara är Marvel som bröderna Russo (och Christopher Markus och Stephen McFeely) kan göra rättvisa.
Betyg: 📺📺⬜️⬜️⬜️
Passagen (engelsk titel: The Electric State) finns på Netflix.
Body in the Lake
Brittiska Channel 5 är kanalen för banala kriminaldraman. Den här serien, som egentligen är andra säsongen av en antologiserie som i Storbritannien heter The Teacher, kom till TV4 Play häromdagen. Jag har givetvis kollat…
Bildläraren Dani (Kara Tointon) är less på sin karl Tim (Emmett J Scanlan), så har en kärleksaffär med Jimmy (Will Mellor). När de är på klassresa blir de fotade av någon när de pippar. Medan de gör det fula drunkar en av deras elever. Förutom moralpaniken som uppstår visar det sig att det är ett mord som har begåtts.
Serien är verkligen inte bra, men det är ofta något väldigt lättittat med Channel 5-serier. Det här är inget undantag och ibland räcker det. PS Emmett J »skägget« Scanlan spelar en lite vekare person än han brukar göra.
Body in the Lake (originaltitel: The Teacher, säsong 2) finns på TV4 Play.
Travels with Agatha Christie & Sir David Suchet
Poirot-skådisen David Suchet, eller Sir David Suchet om man ska vara petnoga, åker i Agatha Christies fotspår. När Christie var 31 år reste hon genom delar av det dåvarande brittiska imperiet. Hon besökte Sydafrika, Australien, Nya Zeeland och Kanada och semestrade på Hawaii, och nu gör alltså Suchet samma sak.
Förutom de mycket stiliga omgivningarna och det man får lära sig om Agatha Christie, har Suchet en mycket angenäm röst att lyssna på. Puttrigt men även upplysande om den gamla kolonialmakten.
Travels with Agatha Christie & Sir David Suchet har premiär på BritBox och TV4 Play+ den 26 mars.
Mandelmanns gård
Om jag skämdes för nånting jag ser på tv kanske Mandelmanns gård skulle vara en kandidat (om du inte förstår varför så var det inget). Men – jag skäms inte, det är bara en härlig vårkänsla när paret Mandelmann dyker upp i rutan, även om jag tittar mest för djuren.
Mandelmanns gård finns på TV4 Play. Nya avsnitt släpps på tisdagar.
Trädgårdstider
Förr brukade det vara exakt samma sak med Trädgårdstider som med Mandelmanns – en härlig vårkänsla. Nu är jag inte lika såld längre. Det skulle vara för dansken då, och för John.
Trädgårdstider har premiär på SVT Play den 25 mars.
Apropå bandet Kents comeback
Om ni missade Kent-dokumentären när den fanns på SVT Play sist så får ni en ny chans nu, lagom till Kents »comeback«. Här kommer två anteckningar från bakhuvudet.
Det mest intressanta i dokumentären händer ungefär 20 minuter in i första avsnittet, när vi följer med Jocke Berg ner i en studio. Han berättar att han brukar göra ett riff som följer med hela låten. Hans formulering om att ha en idé som sparkar in dörren gillar jag.
Det näst mest intressanta med dokumentären är att det är så få sekunder livemusik innan inspelad musik tar över. Jag tar för givet att det är Jocke Berg som inte gillade hur det lät live.
Det jag aldrig någonsin vill se är bilder på publik som diggar. Det spelar ingen roll om det är en tv-sänd konsert från Glastonbury eller Way Out West, eller en dokumentär – jag vill inte se publiken digga.
Vi är inte längre där (Sista året med Kent), avsnitt 1–2, finns på SVT Play. Även Så nära får ingen gå – ett år med Kent och PSL – Kent tillbaka... som promenad finns på SVT Play.
Den refuserade filmen – om konsten att sjunga tyst
Vakna läsare kan nog ha snappat upp att jag vurmar för late bloomers och nästan ännu mer för icke-bloomers. För vad kan man säga om refuserade konstnärer som passar bättre än icke-bloomers?
I den här dokumentären fokuserar filmregissören Richard Dinter på refuserat konstnärligt material. Vi får träffa konstnärer som berättar om hur det är att bli nobbade. Det är helt enkelt förjävligt!
Den refuserade filmen – om konsten att sjunga tyst har premiär på SVT Play den 23 mars.
Teven väntar,
Björn