TVdags med Björn Finér 4 mars 2022: »Bäst i test« är tillbaka & du har väl inte missat feelgood-pärlan »Somebody Somewhere«?
Men först: Direkt efter publiceringen av förra veckans nyhetsbrev insåg jag att det kunde uppfattades som världsfrånvänt och konstigt att inte nämna Rysslands invasion av Ukraina överhuvudtaget. Det väckte frågan om man »får« ägna sig åt förströelse och distraktion som tv-tittande just nu. Hur resonerar ni? För mig känns det som ett måste att varva nyheterna om det blytunga krigsallvaret med lite verklighetsflykt.
Men allt tv-tittande är inte verklighetsflykt. Jag kan verkligen tipsa om Jonas Poher Rasmussens hyperaktuella och mycket sevärda animerade danska dokumentärfilm Flykt som finns på SVT Play. Filmen fick en Guldbagge för Bästa internationella film och är nominerad till tre Oscars.
I veckans nyhetsbrev: Feelgood med Bäst i test och Somebody Somewhere, äventyr med Kingslayer & action med Jamie Dornan.
Bäst i test
Årets fasta panel i Bäst i test består av komikern Marcus Berggren, skådespelaren Sussie Eriksson, artisten och programledaren Anis Don Demina och programledaren och komikern Sofia Dalén.
Trots att jag inte hade koll på någon i den fasta panelen den här säsongen förutom Sussie Eriksson är det lite mysigt att ha programmet som sällskap. I första avsnittet är Erik »Jerka« Johansson gäst och jag känner verkligen med honom när han kommenterar sin egen medverkan med väldigt nedlåtande ordalag.
Det som är lite tråkigt om man har sett den brittiska förlagan Taskmaster, är att man då sett de flesta – om inte alla – test redan. Och rätt ofta är britterna lite knasigare när de löser uppgifterna. Det roligaste är när David Sundins tappar sitt deadpan-fejs och inte kan hålla sig för skratt. En reflektion: Babbens kommentarer om David (och panelen) känns teddybjörnsmjuka om man jämför henne med hennes brittiska motsvarighet Greg Davies. Kolla här (det var visst inte så farligt, men småkul i alla fall):
Bäst i test har premiär i kväll i SVT1 kl 20 & finns även på SVT Play.
Somebody Somewhere
Om du mot förmodan inte redan har läst alla lovord om Somebody Somewhere så kommer några till här. Serien handlar om Sam (Bridget Everett), en kvinna i 40-årsåldern som inte känner sig hemma i sin lilla hemstad i Kansas, som hon flyttade hem till för att ta hand om sin döende syster. (När vi kommer in i serien har systern dött.)
På jobbet som tentarättare träffar hon sin gamla skolkamrat Joel (Jeff Hiller) som hon inte minns från plugget. Att han idoliserat Sam sen de båda var med i skolans show-kör är så väldigt rart. Joel är årets i särklass mest sympatiska och älskvärda rollfigur. Han har hand om något han kallar kyrkokör men det är en kyrkokör som nog inte är så lik andra kyrkokörer (men vad vet jag…). Han tvingar upp Sam på scen och vilken röst hon har (!), väldigt Alison Moyet. Somebody Somewhere är en dramakomedi som får ta tid och som är bra både som drama och som komedi. Serien, som är producerad av Duplass-bröderna, är löst baserad på Everetts liv. Det finns så mycket att säga om serien, men det är bättre om ni ser själva (om ni inte redan har gjort det)!
Första säsongen av Somebody Somewhere finns på HBO Max. Serien är klar för en andra säsong.
The Tourist
Jamie Dornan spelar en man som tappar minnet efter en bilkrasch. Han försöker pussla ihop de få ledtrådar han har för att försöka minnas vem han är och varför han hamnat i en så pruttig sits.
I den kvinnliga huvudrollen ser vi Danielle Macdonald, som för ett par år sedan var toppenbra i Netflix-serien Unbelievable. Hon är lika bra här, om inte bättre.
Serien kommer inte gå till historien som ett mästerverk men funkade bra som actionförströelse för mig. Framför allt tack vare samspelet mellan mellan Macdonald och Dornan.
The Tourist finns på HBO Max.
Against the Ice
I onsdags släpptes Against the Ice finns på Netflix, ett projekt som verkar vara ett hjärteprojekt för Kingslayzzz Nikolaj Coster-Waldau. Han har själv varit med och skrivit manus (tillsammans med Joe Derrick) om den danske äventyraren Ejnar Mikkelsen som stötte på patrull fler än en gång på en expedition till Grönland för att uttrycka mig vagt.
Filmen förlorar en del i spänning om man läser för mycket om handlingen, eller för all del om man redan känner till historien. Det är ett sjuhelsikes äventyr, kallt och jävligt! Trots det blir filmen nästan aldrig mer än habil. Men – så fick jag gåshud under en av slutscenerna och det är verkligen inte att förakta.
Filmen är regisserad av dansken Peter Flinth som nog är mest känd för att ha regisserat filmerna och tv-serien om Jan Guillous riddarhjälte Arn.
Betyg: 3
Against the Ice finns på Netflix.
The Guardians of Justice
Finns det någon som gillar det här? Inte jag i alla fall. Det kändes som när någon man kände skulle hyra film och råkade hyra filmen med snarlikt namn som alltid kom ut för att lura stackars videohyrare. Varning!
The Guardians of Justice finns på Netflix.
Trailersvepet
Paris 13:e arrondissement
Paris 13:e arrondissement har biopremiär den 11 mars.
Morbius
Morbius har biopremiär den 30 mars.
Slow Horses
Slow Horses har premiär på Apple TV+ den 1 april.
The Man Who Fell to Earth
The Man Who Fell to Earth har premiär på Paramount+ under våren.
Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter har biopremiär 8 april.
Bullet Train
Bullet Train har biopremiär i juli.
Until next week,
Björn