TVdags med Björn Finér #157: »The White Lotus«-glädjen, Captain America-besvikelsen & Raimi-känslan i »The Gorge« + mer!
Veckans titlar: The White Lotus, Captain America: Brave New World, The Gorge, Under the Banner of Heaven, Tyska huset, My Life Is Murder
The White Lotus
Den här säsongen utspelar sig serien på en resort i Thailand. Piper (Sarah Catherine Hook), dottern i familjen Ratliff, beskriver resorten som ett »Disneyland för rika bohemer från Malibu, i yogabyxor från Lululemon«. De övriga i Ratliff-familjen består av pillertrillande lyxhustrun Victoria (Parker Posey, quirky och helt underbar), hennes rätt vidriga business-make Timothy (Jason Isaacs, en av mina favoriter, som vanligt fantastisk) och deras tre barn: nyss nämnda Piper, Lochlan (Sam Nivola) och Saxon (Patrick Schwarzenegger, i en härligt vidrig roll).
Till resorten kommer också de tre barndomsvännerna Jaclyn (Michelle Monaghan), Laurie (Carrie Coon) och Kate (Leslie Bibb). Nu bor de i olika städer i USA och har glidit ifrån varandra. Vi lär också känna Chelsea (Aimee Lou Wood) och hennes högst ocharmiga skitstövel till karl, Rick (Walton Goggins, som fick ett välförtjänt stort genombrott i överraskningen Fallout förra året).
Den i mina ögon mest hjärtknipande personen vi får känna är säkerhetsvakten Gaitok (Tayme Thapthimthong) som är förtjust i sin barndomskompis Mook (Lalisa Manoban).
Personalen då?
Khun Sritala, en av hotellägarna (Patravadi Mejudhon).
Hotellchefen Fabian (Christian Friedel).
Hälsomentorn Mook.
Hälsomentorn Valentin (Arnas Fedaravicius).
Spridda anteckningar
Det är för många favoriter i den här säsongen, och för många trådar att följa, för att jag ska sakna Tanya (Jennifer Coolidge).
Låten 30 minuter in där de plankat riffet från Black Sabbath-låten Iron Man. Suverän! Låtsnutt: ID9 (from International Mix, Pt. 1) [Mixed]
Jag längtar tills en annan gammal skådisfavorit dyker upp. Hen har inte synts till än.
The White Lotus, säsong 3, har premiär på Max den 17 februari.
Captain America: Brave New World
Den gamle Hulk-jägaren »Thunderbolt« Ross (Harrison Ford) har blivit president Ross, med »TOGETHER« som slogan. Nu vill han gräva ned stridsyxan mellan sig själv och Sam Wilson (Anthony Mackie), nya Captain America. Wilsons gamla kompis Isaiah Bradley (Carl Lumbly), som också har varit Captain America och sedan suttit i fängelse i ett trettiotal år – oskyldig.
Gus Fring, förlåt Giancarlo Esposito, spelar en legosoldat som kallar sig Sidewinder. För att visa hur grym han är, är han taskig mot kyrkans kvinnor och män. Grymma skådisen Shira Haas spelar Ruth Bat-Seraph, som gått i samma skola som Black Widow. Tyvärr är rollen alldeles för platt för att vara spännande. Om man har minne som en elefant hänger man med på att Tim Blake Nelson spelar samma roll här som i Incredible Hulk.
När Sam Wilson (Anthony Mackie) gjorde entré i Marveluniversumet i Captain America: The Winter Soldier, för drygt tio år sen, tyckte jag hans och Steve Rogers (Chris Evans) gnabbande var puttrigt. Det är inte fallet med Captain America: Brave New World. Efter ungefär halva filmen säger en av skurkarna: »Tråka inte ut mig.« Tyvärr är det precis vad de gör. Det känns som att hela filmen är en lång dags färd mot röd Hulk. Harrison Ford är bra, men jag kollar hellre på honom än på en röd cgi-Hulk.
Jag hade verkligen unnat Anthony Mackie en välskriven Captain America-film, men det fick han inte … den här gången. Det är en scen efter eftertexterna för oss som gillar sånt.
Betyg: 📺📺⬜️⬜️⬜️
Captain America: Brave New World går på bio.
The Gorge
Två soldater, Drasa (Anya Taylor-Joy) från öst och Levi (Miles Teller) från väst, får i uppdrag att vakta en mystisk ravin (The Gorge). Uppdraget är väldigt hysch-hysch, så de får inte reda på så mycket om jobbet mer än att de ska ladda om automatvapen och hålla utkik. Båda är extremt skickliga skyttar, vilket jobbet egentligen inte kräver, men tydligen går de i gång på sånt. Det tar inte lång tid innan de börjar flirta och efter det barkar det åt skogen. En bagatell som känns Sam Raimiskt och det är inte ankskit. Sigourney Weaver är med i en pytteliten roll.
Trent Reznor och Atticus Ross har skrivit musiken. Zach Dean har skrivit manus och Scott Derrickson har regisserat.
Betyg: 📺📺📺⬜️⬜️
The Gorge har premiär på Apple TV+ i dag.
Under the Banner of Heaven
(Ny version av tidigare publicerad text.)
Polisen och mormonen Jeb Pyre (Andrew Garfield, som jag inte visste kunde vara så här bra) och Bill Taba (Gil Birmingham, också i sitt esse) utreder mordet på mormonen Brenda Lafferty (spelad av en fabulöst bra Daisy Edgar-Jones) och hennes lilla barn. Fallet blir extra problematiskt för Pyre eftersom medlemmar i Mormonkyrkan (nämns i serien oftast som Sista dagars heliga eller SDH) med en dragning åt det fundamentalistiska hållet verkar vara inblandade i mordet. Frågan om Pyre i första hand är Broder eller polis uppstår.
Serien utspelar sig under mitten av 1980-talet, förutom en del dramatisering av när Mormonkyrkans grundare Joseph Smith var i farten under första halvan av 1800-talet. Vi får lära känna den i amerikanska mormon-kretsar kända familjen Lafferty, där Brenda var ingift, ledd av patriarken Ammon (Christopher Heyerdahl). Brendas änkling Allen spelas av Billy Howle. Vi får också lära känna hela stora tjocka släkten Lafferty, så det tar ett tag att lära sig alla namn. Här är några av dem (som spelas av de lite kändare skådisarna): Dan (Wyatt Russell), Ron (Sam Worthington), Dianna (Denise Gough) och Samuel (Rory Culkin).
Serien är skriven av Dustin Lance Black (manusförfattare till suveräna Gus Van Sant-filmen Milk) och är inspirerad av true crime-boken med samma namn som serien, skriven av Jon Krakauer.
Man kommer för mormon-nyfikenheten och stannar för mormon-fundamentalist-nyfikenheten.
Under the Banner of Heaven finns på SVT Play.
Tyska huset
(Ny version av tidigare publicerad text.)
Frankfurt, 1963. Eva Bruhns (Katharina Stark) är en ung tjej som av en händelse får jobb som polsk-tysk tolk på den första Auschwitz-rättegången mot tidigare SS-officerare. Hon är den enda tolken de får tag på, efter att en tolk som var anlitad från Polen inte fick lämna landet.
Både hennes blivande fästman Jürgen (Thomas Prenn) och hennes föräldrar är totalt emot att hon tar jobbet. Jürgen, som är son till en postorder-eller-varuhus-magnat, tycker inte att Eva ska jobba alls. När hon ska börja översätta så förstår hon först inte vad vittnena säger, och hon förstår verkligen inte allvaret av det hon hör, eftersom hon brukar översätta affärsfrågor och skadeståndsförhandlingar. Det här är första gången Eva hör talas om Auschwitz och vad som hände där.
Annette Hess har skrivit manus och även boken serien bygger på. Serien är regisserad av Isabel Prahl och Randa Chahoud.
Scenen med rättens sex minuter långa öppningsanförande i slutet av första avsnittet är magknipsframkallande.
Serien har gått under tre olika namn: Deutsches Haus och The Interpreter of Silence och nu Tyska huset.
Tyska huset har premiär på SVT Play den 19 februari.
My Life Is Murder
Den före detta polisen Alexa Crowe (Lucy Lawless) jobbar nu som privatdetektiv i Melbourne. Jag råkade snubbla över den här mycket lättittade deckaren och eftersom det är Lucy Lawless i huvudrollen så var jag tvungen (nåja) att kolla vidare. Jag kom för Lucy Lawless och stannar – i alla fall några avsnitt – för att hon pratar med sin katt med tysk brytning.
My Life Is Murder, säsong 1–2, finns på TV4 Play.
Veckans trailerskörd
Thunderbolts*
Kanske är det komplettisten i mig som får mig att fortsätta hoppas. Öststatsaccenterna är så grova att bara de känns lite väl mycket pajas.
Thunderbolts* har biopremiär den 30 april.
Presence
En Steven Soderbergh-film med manus av David Koepp och med Lucy Liu i huvudrollen. Det räcker för mig.
Presence har biopremiär den 28 februari.
How to Train Your Dragon
Jag kan faktiskt inte svara på varför jag skulle vara intresserad av en otecknad draktränare.
How to Train Your Dragon har biopremiär den 13 juni.
Tre guldkorn på SVT Play
Teven väntar,
Björn
Något av det bästa jag sett under 2025 :-)
Under the Banner of Heaven kom redan 2022...