TVdags med Björn Finér 9 dec 2022: Harry & Meghan (eller Harzzz & Megzzz) & så bra är Meningen med livet + mer!
I veckans nyhetsbrev: (Vem ska trösta) Harry & Meghan?, lyckade medelklassdramat Meningen med livet, Blitzed!, en påminnelse om Guillermo del Toro’s Pinocchio & sist men inte minst Hittegods-kalendern, lucka 3–9.
Harry & Meghan
Tre och en halv minut in i Netflix nya dokumentär-serie Harry & Meghan, om det f.d. prinsparet, numera kändisparet, säger Harry: »Ingen känner till hela sanningen. Vi känner till hela sanningen. Kungahuset (The Institution) känner till den och våra medier också, eftersom de rapporterat om den.«
Oj, vad konstigt, vilka är det som är kvar då, undrar jag. Vi som nu ska titta på det här spektaklet?
Ryktet säger att parets Netflix-deal är värd 100 miljoner dollar. Det är så klart otroligt illa med brittiska kungahusets rasism – jag säger inte att det är värt det, men för 100 miljoner dollar kan de köpa många plåster. Ytligt och förenklande, jag vet.
Först lämnar Meghan sitt drömliv för att vara en del av Harrys drömliv, sen lämnar båda det livet (som inte var så drömlikt, enligt dem) för nästa drömliv – och där är vi nu. Eller inte, för nu ska det ältas en gång till om hur synd det varit om dem. Jag kommer nog inte orka mig igenom de tre första avsnitten ens – så jag kanske har fel! – men har några få synpunkter efter bara tio minuter:
Hur kan personen (teamet, gissar jag) som tipsade dem att göra videodagböcker inte ha sagt åt dem att vända på telefonen till liggande läge när de videofilmade: »Det kommer se så mycket bättre ut i tv när ni säljer er sen.«
Meghan blir glad som en lärka när hon svarar samma fråga som hon själv svarade på fem år tidigare: »Den tuffaste kvinnofiguren på tv?« (Hennes svar: Olivia Pope, en Shonda Rhimes-figur i tv-serien Scandal.)
Netflix släpper inte alla avsnitt i ett svep. Det kanske blir deras nya grej ändå.
Jag föredrar The Crown alla dagar i veckan.
Harry & Meghan, avsnitt 1–3, finns på Netflix. Nästa packe avsnitt släpps på torsdag.
Meningen med livet
Systrarna Alva (Celie Sparre) och Ellen (Helena af Sandeberg) har olika problem. Båda lever i förhållanden, Alva med polisen Nico (Hannes Fohlin) och Ellen med Alex (Ulf Stenberg). Nico och Alva kämpar med att försöka få barn medan Alex och Ellen har tre barn, i ett liv där allt går på tråkig rutin. Precis när serien börjar har Ellen kastats in i en livskris. Ett par som har problem i äktenskapet och ett par som har svårt att bli med barn. Det låter väl kul? Kanske inte, men det är det.
Serien är så bra mycket tack vare den dråpliga humorn och skådisarnas samspel, ingen nämnd ingen glömd – alla är bra, även i birollerna. Varken barnlöshet eller att vara trött på äktenskapet är ju direkt nya grejer i tv-serier, men det känns ändå fräscht, särskilt som serien till en del ackompanjeras av Franska Trion, och som när Ellen ska slänga Alex glutenfria bröd med orden: »Ja, jag är ledsen, med det är för deppigt. Det måste bort.« Och musiken kan inte bli bättre än att första avsnittet avslutas med Les Big Byrd-hiten Two Man Gang. Meningen med livet är mycket lätt-tittad på bästa sätt.
Serien är producerad av FLX, skapad och skriven av Tove Eriksen Hillblom och Maria Nygren och regisserad av Eddie Åhgren. En shout out till Jonas Hallén för bra musik.
Meningen med livet har premiär på Viaplay den 11 december. Säsong 2 är redan beställd.
Blitzed!
Netflix-dokumentären Blitzed! handlar om London-klubben Blitz, som var den hetaste alternativa klubben 1979–1980. Den beskrivs ungefär som en klubb för dem som älskade Bowie, så det är många Bowie-klipp, men tyvärr ingen intervju. Däremot är det intervjuer med bland andra Boy George, Midge Ure (Ultravox) och Gary Kemp (Spandau Ballet). Det handlar rätt mycket om Steve Strange och det var spännande, men ändå lite för tunt. Jag vet flera som tycker att dokumentären är fantastisk, men jag blev lite besviken, kanske för att jag hoppas på mer Bowie-relaterat. Jag var aldrig intresserad av Spandau Ballet heller, så det spelar nog också in. Men småkul, helt klart.
Blitzed! finns på Netflix.
Du missar väl inte
I dag är det Netflix-premiär för Guillermo del Toro’s Pinocchio. Kolla in här ovanför vad jag tyckte om den.
Hittegods-kalendern
Den här veckan utökar jag tipsandet så att jag även inkluderar serier jag har sett färdigt men inte hör folk prata om så mycket som de borde. Lucka 3 till lucka 9 – varsågoda!
Lucka 3: Them (ibland THEM: Covenant)
Året är 1953 och den afroamerikanska familjen Emory flyttar in i ett helvitt grannskap i Compton, Kalifornien. Förutom den fullfjädrade rasismen hos grannarna (med Allison Pill som den värsta grannen, Betty Wendell) så finns det ett andligt hot över familjen. Något står inte rätt till med huset de har flyttat till.
Familjen Emory består av mamma Lucky (Deborah Ayorinde), pappa Henry (Ashley Thomas) och döttrarna Ruby Lee (Shahadi Wright Joseph, som spelade den löpande dottern i Us) och Gracie (Melody Hurd). Toppskådisar, allihop!
De övernaturliga inslagen hade inte behövts, rasismen i sig är så vidrigt gestaltad att det är svårt att titta. Men det är möjligt att det blir flera lager av skräck som det inte hade blivit annars.
Them finns på Prime Video.
Lucka 4: Banshee
The Boys super-badboy Antony Starr blev känd för sitt förra gig som ett f.d. (nåja) kriminellt element som nyss utkommen efter ett 15-årigt fängelsestraff antar falsk identitet som polissheriffen Lucas Hood i den lilla hålan Banshee i Pennsylvanias amish-territorium för att hålla sig undan från ondingen Rabbit (Ben Cross), men kanske också för att hans ex-flickvän, tillika ex-partner-in-crime, Anastasia (Ivana Miličević) bor i Banshee – nu omgift! Dessutom är hon dotter till nyss nämna kanin… Smart!
I Banshee är det Kai Proctor (Ulrich Thomsen) som är storfräsare, vilket Hood snart blir varse. Proctors hantlangare Burton (Matthew Rauch) är en av mina favoritantagonister senaste åren. På sin sida har Hood hjälp av Sugar (Frankie Faison) och Job (Hoon Lee) och för att vara tydlig men vag så har han inte riktigt gett upp brottets bana. Banshee är våldsamt bra!
Banshee finns på HBO Max.
Lucka 5: Gentleman Jack
Vad passar väl bättre i väntan på Sally Wainwrights sista säsong av Happy Valley (som enligt brittiska medier har premiär på nyårsdagen i Storbritannien och förhoppningsvis kort därefter här i Sverige) än att kolla klart på hennes serie Gentleman Jack, där alltid suveräna Suranne Jones spelar den lesbiska godsägaren Anne Lister? Serien utspelar sig under 1830-talet och är baserad på dechiffrerade dagböcker skrivna av Lister själv.
Jag hann inte börja titta på säsong 2 förrän nedläggningsbeskedet kom, och när det beskedet kom protesterade jag genom att låta bli att titta. Jättesmart, jag erkänner, men det kändes också som det var så länge sedan jag såg första säsongen att jag behövde se om åtminstone vissa delar av första säsongen för att bli påmind.
Gentleman Jack finns på HBO Max.
Lucka 6: Resident Alien
Alan Tudyk spelar en rymdvarelse som kraschlandar på jorden. Han dödar doktor Harry Vanderspeigle och tar hans identitet och utseende. När doktorn i den lilla orten Patience, Colorado dör blir Harry hämtad av sheriffen Mike Thompson (Corey Reynolds). En unge kan se hans rätta alien-jag, vilket så klart blir roligt. Och på fyllan, Harrys första, inser han att han så klart måste döda barnet – glasklar tankeföljd!
Man kommer för Tudyk och stannar för Tudyk. Hans mimik, röst och uttal är en helt underbar kombo. Resident Alien är baserad på seriealbumen med samma namn.
Resident Alien finns på Tele2 Play.
Lucka 7: 11.22.63
En what-if-berättelse (eller Sliding Doors om du vill) om en tidsresenär som försöker stoppa Kennedy-mordet, baserad på en roman av Stephen King. James Franco spelar engelskläraren Jake Epping som får höra en sjuk grej av diner-ägaren Al (Chris Cooper). I garderoben på garderoben på den lokala dinern finns det nämligen ett kaninhål som leder tillbaka i tiden, närmare bestämt till den 21 oktober 1960. När man kommer tillbaka till nutiden så har det bara gått två minuter, oavsett hur länge man stannar i dåtiden. I dåtiden passerar tiden som vanligt, men om man kommer tillbaka till nutiden och sen »åker« tillbaka i tiden så har allt nollställts. Mycket stilig idé av King.
Det mest snillrika i serien är att dåtiden inte »vill« förändras, dåtiden gör motstånd mot förändring. Jag är verkligen inget Stephen King-proffs, men det är så här jag gillar honom som allra bäst. Välspelat!
11.22.63 finns på Prime Video.
Lucka 8: The Right Stuff
Även om du har sett filmen Rätta virket (1983) är The Right Stuff sevärd, om man orkar med manstätheten. De kvinnor man träffar är som bäst kvinnorna bakom männen (för fler och bättre kvinnorroller, kolla lucka 1, For All Mankind, förra veckan).
Helyllekillen (läs: träbocken) och astronauten John Glenn spelas av Meghan Markles gamla motspelare Patrick J Adams). Hans värsta astronaut-rival, Alan Shepard, spelas av en av mina senaste tv-favoriter, Jake McDorman. Pilotavsnittet är regisserat av samma Chris Long som regisserade The Patient nyligen.
Perfekt för dem som fortfarande vill tänka på rymden utan att behöva förknippa den med X antal miljardärer så är det härlig tittning.
The Right Stuff finns på Disney+.
Lucka 9: The Newsroom
Högtravande men så välskrivet och rappt! Aaron Sorkins manus är fantastiskt och skådisarna i yttersta toppklass, med Jeff Daniels – vilken suverän röst han har – och Emily Mortimer i spetsen. Men det är Jim (John Gallagher Jr) jag är mest förtjust i. Dock är jag lite, lite »oförtjust« i Maggie (Alison Pill) efter att ha sett henne i Them (lucka 3 här ovanför). Så nu när jag ser om The Newsroom vill jag att de inte ska bli ihop. Det är dock alltid roligt hur förbannad hon blir på honom och att hon alltid vill slå honom i ansiktet och att hon (nästan) alltid är otrevlig mot honom.
Men jag erkänner, jag har alltid varit såld på will-they-won’t-they och här får vi flera stycken. Och ett sagolikt gnabbande!
The Newsroom finns på HBO Max.
Vi ses,
Björn