TVdags med Björn Finér 23 dec 2022: Damian Lewis är spion igen & Lorry-gänget återförenade + mycket mer!
Den här veckan har varit extra hektisk, eftersom jag så klart har varit tvungen att titta på en himla massa julfilmer också, men innan jag säger GOD JUL! så kollar vi vad som händer i tv-världen den här veckan.
PS Om en vecka kommer mina årsbästa-listor. Missa inte!
I veckans nyhetsbrev: Spionfrosseri i A Spy Among Friends, 2 * Laleh, Lorry-gänget samlade i Äntligen!, komiker som inte får skratta i LOL: Skrattar bäst som skrattar sist, Selma Lagerlöf & Lucka 17–24 i Hittegodskalendern.
A Spy Among Friends
Januari 1963. Guy Pearce spelar Kim Philby, en SIS-agent (Secret Intelligence Service, »MI6« i folkmun) som misstänks för att under flera decennier ha spionerat för dåvarande Sovjetunionen. Efter att underrättelsetjänstens misstankar väckts får Philbys grundlurande vän Nicholas Elliott (Damian Lewis), också han SIS-agent, i uppdrag att åka till Beirut för att få Philby att erkänna sitt landsförräderi.
Här hoppar vi några dagar framåt i tiden, till när MI5-tjänstemannen Lily Thomas (Anna Maxwell Martin, som spelade spion i The Bletchley Circle också) kommer till SIS för att förhöra Elliott om vad som egentligen hände i Beirut. »Samtidigt« får vi se när Philby kommer till Sovjet. Efter det är det många hopp i tiden, så häng med!
A Spy Among Friends är, precis som väntat med den här rollistan, utsökt spelad från början till slut – och trots att serien frossar i inomhusrökning och analoga bandspelare så blir det aldrig vulgärt eller nostalgiskt – det känns som en helt äkta tidsresa! Och om jag tycker att man måste sitta på helspänn när man tittar på Slow Horses, så är det rena barnleken jämfört med hur det är att hänga med i svängarna här. Men vilket spiondrama! En av årets bästa serier.
Serien är skriven av tidigare Homeland-manusförfattaren Alexander Cary och är baserad på en bok av Ben Macintyre (som också skrev förlagan till möp-favoriten SAS Rogue Heroes, som jag skrev några rader om här). Och för er som känner igen storyn är den baserad på den sanna historien om spionringen »Cambridge Five« (tidigare »Cambridge Four«).
Nick Murphy, som regisserade serien A Christmas Carol med Pearce som Scrooge häromåret, står för regin. Den strålande experimentella spionjazzmusiken är komponerad av Dustin O'Halloran.
PS Låten från slutet av första avsnittet, Boom-Ooh-Yatatatah, riskerar att bli julens värsta öronmask. På egen risk – varsågoda!
A Spy Among Friends har premiär på BritBox & C More i dag.
Laleh – Välkommen hem
Bland det bästa jag vet är att titta in bakom kulisserna när musiker jobbar med musik, och även om Laleh – Välkommen hem inte bara består av sådana klipp så får vi se en hel del sånt. Som när hon och Gustaf Thörn planerar vilka låtar som ska vara med på Ullevi-konserten och Laleh nämner sin musiklärare Hasse – och de sen klipper över till musikläraren Hans Nylén när han lyssnar på en Laleh-låt och beskriver med ord det hon gör i musiken – tv-guld! Sara Arén har regisserat.
Dokumentären visar också en del av planeringen inför Ullevi-konserten och en hel del gamla hemvideoinspelningar. Men bäst är replokals-klippen. Mys!
Missa inte heller Hitlåtens historia med Laleh-låten Some Die Young.
Laleh – Välkommen hem (och Laleh på Ullevi) har premiär på SVT Play den 28 december.
Äntligen!
På juldagen släpps en länge efterlängtad återträff, när Lorry-gänget samlas i Äntligen! Kerstin (Ulla Skoog) har råkat höra att hennes kompis Jacob (Peter Dalle) kommer att bli årets nobelpristagare i ekonomi. När hon kommer hem till honom för att berätta den strålande nyheten så råkar han vara död. I stället för att ringa 112 ringer hon sina äldsta vänner: Inger (Lena Endre), Peder (Johan Ulveson) och Conny (Claes Månsson).
När vännerna kommit googlar de fram att det räcker att pristagaren lever vid tillkännagivandet för att priset ska tilldelas postumt. Nu när han var så nära den odödlighet som ett nobelpris innebär – för det finns väl ingen annan anledning!? – bestämmer gänget sig för att låtsas att Jacob lever – i bara fem dagar till.
Äntligen! är inte lika bra som Lorry-gängets egna material, men visst är det småputtrigt. Alla är ju så bra! Dessutom dyker Suzanne Reuter också upp, som fru till Ulvesons rollfigur. Peter Gardiner är också med. Kul!
Benny Andersson står för den magiskt bra pianomusiken, med melodier från hela karriären. Du kommer känna igen varenda trudelutt (eller nästan i alla fall). Serien är baserad på den israeliska förlagan, Stockholm. Det svenska manuset är skrivet av Jonna Bolin-Cullberg och Lisa Östberg. Martin Persson har regisserat.
PS Missa inte den roliga detaljen med vilka namn som dyker upp så fort man får se telefonböcker i telefoner i bild.
Äntligen! har premiär på SVT Play den 25 december.
LOL: Skrattar bäst som skrattar sist
Nio svenska komiker samlas i något som Prime Video själva kallar ett unikt humorexperiment. Tävlingen går ut på att få de andra att börja skratta, utan att skratta själva. Den som skrattar sist vinner och vinnaren får skänka prispengarna på 500 000 kronor till valfri välgörenhetsorganisation.
Komikerna är Robert Gustafsson, Per Andersson, Anders »Ankan« Johansson, Anders Jansson, Clara Henry, Sussie Eriksson, Vanna Rosenberg, Edvin Törnblom, Louise Nordahl och Özz Nûjen.
Först tror man att de kommer åka ut för minsta fniss, men så är det inte – om de råkar flina eller fnissa får de först ett gult kort. Två chanser, alltså, om man inte börjar gapflabba – då kan man få rött kort direkt. Om man gömmer sig eller håller för ansiktet kan man också få gult kort.
Skådisen Eva Röse är domare. Initialt har jag svårt för hennes kommentarer och garv från domarsoffan (det är bara vi som hör henne, inte deltagarna), men hon funkar bättre längre in i programserien. Det är en importerad idé men spontant tror jag att det skulle ha funkat bättre om de var några fler i domarrummet redan från början. De som åker ut hamnar i soffan bredvid Röse.
Det börjar lite försiktigt, för att inte säga tamt, men några avsnitt in blir det lite vildare. Jag har överraskande roligt, framför allt åt bekännelsekameran (eller vad man ska kalla det) när komikerna i efterhand kommenterar sig själva och det vi ser i bild.
Det är ju stört att se på när folk försöker låta bli att skratta åt något som är roligt, och klara av det – men att sen åka dit när något tråkigt sägs eller görs.
Efter Prime Videos två – i mina ögon – misslyckade släpp (Toppen och Ägd av Danny) tycker jag att LOL: Skrattar bäst som skrattar sist har nåt, även om det inte är lika familjemysroligt som Bäst i test.
LOL: Skrattar bäst som skrattar sist har premiär på Prime Video den 28 december.
Selma Lagerlöf
Dokumentärserien Selma Lagerlöf berättar historien om Lagerlöf på ett pretentiöst (det har en dålig klang nu för tiden, men jag gillar det) och förtrollande sätt, med massor av tidsenliga arkivklipp och arkivbilder enligt nygammal tradition, allt för att sätta rätt stämning. Nina Haber spelar Lagerlöf och och väninnorna Valborg Olander och Sophie Elkan spelas av Josefin Neldén respektive Ana Gil de Melo. Innervarelsen gestaltas av Nina Jeppson. Musikurvalet bidrar också till att Selma Lagerlöf är suggestiv upplevelse. Det ska bli mycket intressant att höra vad andra tycker om det här.
Serien är skapad av Kristina Lindström och Ulrika Nulty. Anna Nordlund, docent i litteraturvetenskap, har bistått med expertrådgivning.
Selma Lagerlöf har premiär på SVT Play den 25 december. Håll också utkik på SVT Play efter fler Selma-relaterade program.
Det här är lite av det jag har tänkt kolla på i mellandagarna.
My Next Guest with David Letterman and Volodymyr Zelenskyy
David Letterman åkte till Ukraina för att träffa Zelenskyy. Det vill väl alla se, möp eller ej!?
My Next Guest with David Letterman and Volodymyr Zelenskyy finns på Netflix.
Glass Onion: A Knives Out Mystery
Knives out var inte riktigt min kopp te – det var konstigt nog lite för mycket Cluedo för mig – men jag är ändå nyfiken Rian Johnsons andra försök med Daniel Craigs detektiv med märklig dialekt i huvudrollen. Det är inga dåliga skådisar som ställer upp den här gången heller. Kathryn Hahn, Kate Hudson, Edward Norton och Janelle Monáe är bara några av skådisarna som dyker upp.
Glass Onion: A Knives Out Mystery har premiär på Netflix i dag.
Faking Hitler
Faking Hitler har fått ett mycket blandat mottagande men jag är nyfiken på att se med egna ögon hur bra den är.
Faking Hitler, avsnitt 1–3, finns på Viaplay. Nya avsnitt släpps på söndagar.
Hittegods-kalendern
Sista batchen – här är några riktiga återvinningar! Och med det tackar Hittegods-kalendern för sig. Hoppas du hittat något passande.
Lucka 17: I vår herres hage
James Herriot (Nicholas Ralph) kutar in i bild i Glasgow, 1937. Det är något mysigt med att det precis i början står »Introducing Nicholas Ralph«. Han är perfekt som en valpig veterinär. Samuel West (extremhögerpolitikern Peter Judd i första säsongen av Slow Horses) spelar den väldigt stränge, men rättvise, veterinärpraktik-ägaren Siegfried Farnon. Anna Madeley (som är alldeles för ung för att spela en »gammal« ungmö) spelar hushållerskan Mrs Hall. Jorå, det finns ett kärleksintresse också, bonddottern Helen Alderson, spelad av Rachel Shenton. Siegfrieds jobbiga bror Tristan (Callum Woodhouse, som spelade Leslie Durrell i Enkel resa till Korfu) kommer in i andra avsnittet, för lite bröderna Gallagher-känsla (närrå, så farligt är det inte, snarare tävling mellan brorsan och James, åtminstone till en början). Den som har ögonen med sig ser nog att Neville Longbottom (Matthew Lewis) från Harry Potter-filmerna är med i en liten roll.
Redan i första avsnittet gör James bort sig rejält när han blandar ihop katterna på praktiken. Han får en chans till av Mrs Hall, utan Siegfrieds vetskap. Hur ska det gå!? På juldagen släpps julavsnittet av säsong två. I Storbritannien har redan säsong tre visats, så jag hoppas den snart kommer hit.
I vår herres hage är klassiskt brittiskt mys för oss djurdiggare, även om det inte alltid går bra för djuren (eller människorna). De flesta som är intresserade har nog redan koll på serien, men om du missat – spana in!
I vår herres hage, säsong 1–2, finns på SVT Play.
Lucka 18: Vigil - Död man ombord
Kriminalkommissarie Amy Silva, toppspelad av Suranne Jones, utreder ett dödsfall på brittiska atomubåten HMS Vigil. Det och försvinnandet av en skotsk fisketrålare handlar BBC-serien Vigil om. I Sverige har serien lustigt nog fått det James Bond-klingande tillägget Död man ombord.
Martin Compston från Line of Duty gör en pytteroll. I större roller är det många mer eller mindre kända ansikten som visar framfötterna: Shaun Evans, mest känd från och som Unge kommissarie Morse, Adam James (I May Destroy You, Belgravia), Connor Swindells (bäst i Sex Education, och bra här med) – och sist men inte minst Rose Leslie (Game of Thrones, The Good Fight, The Time Traveler's Wife).
Vigil är en härligt klaustrofobisk och nervkittlande thrillerserie som känns helt rätt i tiden. Även för dig som missade den när den fanns på SVT Play.
Vigil - Död man ombord finns på Viaplay.
Lucka 19: Dexter: New Blood
Tio år efter att Dexter försvann i orkanen Laura bor han under falsk identitet i iskalla och snöiga Upstate New York, Iron Lake. Soliga Miami är bortbytt men förutom det är det mesta sig likt: Vi får höra Dexters tankar, en död person spökar och hans mörka passagerare är tillbaka efter tio års frånvaro.
Jag hängde med Dexter hela vägen förra gången och är försiktigt positiv efter att ha tjuvkollat på de första avsnitten av nystarten. Att det inte bara är Michael C Hall själv som kommer tillbaka är en stor anledning till att jag vill se mer.
Men – det gjorde jag inte, men nu åker serien tillbaka in på att-se-listan.
Dexter: New Blood finns på SkyShowtime.
Lucka 20: Anna
Niccolò Ammaniti, som för några år sedan skapade italienska tv-serien Miraklet (sändes i SVT, i original: Il Miracolo) har skrivit och regisserat Anna.
Serien utspelar sig i en värld som drabbats av en pandemi som utplånat hela den vuxna befolkningen. Anna (som 13-åring spelad av Giulia Dragotto) behöver ta hand om sin yngre bror när föräldrarna blir dödssjuka.
Jag har fortfarande bara sett första avsnittet och gillade det skarpt, men av någon anledning slutade jag titta (läs: deppig känsla pga Covid-pandemi). Elena Lietti, presidentfrun från Miraklet, spelar Annas mamma. Om du också gillade Miraklet kan du ge Anna en chans. Känslan här är lika udda som den i Miraklet.
Det påpekas inledningsvis att boken som serien är baserad på skrevs flera år före Coronapandemin.
Anna finns på Disney+.
Lucka 21: Yellowjackets
Ett highschooldamfotbollslag kraschlandar i Ontarios vildmark på 1990-talet och – hintas det om – ”leker” flugornas herre. 25 år senare möter såpainslagen från Desperate Housewives de breda penseldragen från American Horror Story.
Serien växlar mellan tillbakablickar till 1990-talet (och självklar grungemusik) och nutid med medelklassproblem (nåja). Melanie Lynskey är bäst i min bok och de andra inte många myrsteg bakom.
Av någon anledning slutade jag titta efter fyra–fem avsnitt, men jag kommer ta upp serien igen. Särskilt nu när den är förnyad för en tredje säsong, innan den andra säsongen ens har haft premiär.
Yellowjackets finns på SkyShowtime.
Lucka 22: She-Hulk: Attorney at Law
Efter bara två–tre avsnitt tröttnade jag på att serien var så in i bomben lättsmält, trots att jag verkligen gillar Tatiana Maslany. Men när jag förstod att Daredevil (Charlie Cox) skulle dyka upp i en »cameo« (det är ju ingen riktig cameo, men ni hajar) så började jag kolla igen. Jag tycker fortfarande inte att serien är så bra som den »borde« vara men jag är absolut inte magsur över att Daredevil gick the walk of shame i ett avsnitt och att han inte spöar skiten ur She-Hulk så lätt. Charmig, men inte så bra är slutomdömet.
She-Hulk: Attorney at Law finns på Disney+.
Lucka 23: Det som göms i snö
Robert Gustafsson spelar den Karlsson på taket-trumpne Peter Wendel, gruppledare för en specialgrupp inom polisen. Samspelet mellan Gustafsson och Ia Langhammer kunde inte vara bättre. Jag gillar de andra i teamet med, Caijsa (Louise Peterhoff) och Jorma (Christopher Wagelin). Dialogen känns bra. Och – Peter Gardiner! Har han alltid varit så här bra?
Serien är inspirerad av verkliga händelser och är skapad av Aron Levander och Hans Jörnlind efter en idé av Leif GW Persson. Första säsongen är regisserad av Kjell-Åke Andersson. Musiken av dansken Kåre Bjerkø är nattsvart och strålande på samma gång.
Det är några år sedan jag såg första säsongen, men minns den som lika bra som andra säsongen.
Det som göms i snö, säsong 1–2, finns på Viaplay.
Lucka 24: Severance
Pinsamt nog (årets bästa serie, enligt många!) såg jag bara två avsnitt av Severance när den kom. Men nu har jag ju hela julhelgen på mig att se resten. Det här är vad jag skrev när serien hade premiär för er andra laggards!
Severance är ett sci-fi-mysteriedrama som utspelar sig på arbetsplatsen Lumon Industries. Mark (Adam Scott) befordras till att leda ett team som, liksom han själv, har fått sina minnen kirurgiskt uppdelade mellan arbete och privatliv. En dag blir Mark kontaktad av Petey (Yul Vazquez), en före detta kollega, som försöker få Mark att förstå att Lumon är ett fishy ställe.
Severance har solklara drag av Black Mirror, Eternal Sunshine of the Spotless Mind och, rent mysteriemässigt, Lost. Vad pysslar Lumon med egentligen? Två avsnitt in är det omöjligt att få grepp om serien, men nu vill jag veta hur det slutar. Eller slutar och slutar, serien är redan förnyad för en andra säsong… Vinjetten är årets snyggaste och rollistan är grym. Förutom nyss nämnda skådisar är bland andra Patricia Arquette, John Turturro och Christopher Walken med.
Severance finns på Apple TV+.
GOD JUL!
Björn